ЕС предлага на Испания право на вето за Гибралтар

The Rock of GibraltarЕвропейският съюз предложи на Испания право на вето върху бъдещите отношения между Гибралтар и ЕС след излизането на Великобритания от съюза, съобщава Ройтерс.

Бъдещето на Гибралтар се очаква да бъде основна точка по време на преговорите за изпълнението на Брекзит, включително сред въпроси като достъпа на Великобритания до единния пазар или бъдещите права на гражданите на ЕС на Острова и правата на британците на континента.

Брюксел е решен да избегне нов спор между Великобритания и Испания за Гибралтар.

Високопоставен дипломат от ЕС обяви, че изглежда Брюксел иска да предостави нещо на Мадрид, за да не се опитва да блокира целия процес за излизане на Великобритания от съюза.

Според проектопозицията на ЕС за предстоящите преговори с Лондон, която трябва да бъде одобрена на срещата на върха на евролидерите на 29 април, “след като Обединеното кралство напусне съюза, няма да се прилага споразумение между ЕС и Великобритания за територията на Гибралтар без сделка между Испания и Великобритания”.

Конкретно ЕС предлага на Мадрид специални пълномощия върху съдбата на Гибралтар, но само ако територията не е вътрешен проблем на ЕС.

Говорител на испанското правителство заяви, че Мадрид е удовлетворен от предложението.

Испания, която има суверенни претенции върху “Скалата” - става владение на британците през 1713 г., често вбесява европейските си партньори с опитите да използва преговорите на ЕС, за да оказва натиск за Гибралтар.

Откакто се проведе референдумът на Албиона преди 9 месеца, обаче, отношението значително се промени, казаха дипломати от ЕС.

Не им пука на британците за Гибралтар и те сами създадоха тази ситуация. Никой няма да обвинява испанците, ако се възползват“, подчерта втори високопоставен източник от ЕС.

На референдум през 2002 г. Гибралтар отхвърли идеята на Великобритания да споделя суверенитета с Испания, но на допитването през 2016 г. гласува за оставане в ЕС.

Гибралтар иска преговори за ”специален статут” в рамките на ЕС след Брекзит. Испания сигнализира, че е готова да обсъди искането, но няма да изостави претенциите си за споделен суверенитет върху спорната територия.

                 news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>