ЕС: правата на пътниците при полет, обезщетения и жалби

Avión-nubes-Boeing-747-Boeing

Закъснял или анулиран полет? Повреден, закъснял или изгубен багаж?

В сезона на летните отпуски, когато повечето от нас пътуват за България – някои и окончателно, или ще се отправят на екскурзия, само едно от изброените премеждия е достатъчно, за да обърка плановете ни, да ни създаде проблеми и неприятности, да ни развали настроението за дълго време.

Какво да правим, ако попаднем в такава ситуация?

Предлагаме ви най-важната информация и съвети, които дава Европейската комисия в започнатата от нея специална информационна кампания за правата на пътниците съгласно законодателството на ЕС и как те да ги отстояват.

Според проучване на Европейската комисия 59% от европейците, ползващи въздушен транспорт, не са наясно с правата си по време на пътуване, а две трети от гражданите на ЕС не знаят договорните си права при закупуване на билет за транспорт.

Със започнатата от нея информационна кампания комисията уверява, че милионите европейски граждани, пътуващи в страните от Европейския съюз през това лято – независимо дали се придвижват със самолет, влак, кораб, автобус или кола, ще бъдат защитени чрез всеобхватните права на пътниците.

Какви са правата на пътниците, какво можете да изисквате по време на пътуване, къде и как можете да се оплачете и подадете жалба? Отговорите на тези въпроси Европейската комисия включи в специални брошури, разработени специално за започналата кампания, която ще продължи 2 години.

За тези, които ще пътуват към родината с въздушен транспорт, представяме най-важното, което според експертите на Европейската комисия трябва да знаете за правата при пътуване със самолет.

Те се прилагат за пътниците на всички полети, заминаващи от летище на ЕС, и на полети, извършвани от въздушни превозвачи от ЕС, когато излитат от аеропорт извън Общността.

Сред основните са правото на адекватна и достъпна информация преди и по време на пътуването, както и прозрачна информация за цената на билета за всички полети, заминаващи от летища в ЕС.

Един от най-често задаваните въпроси е за правото на финансова компенсация при закъснение на полета или неговата отмяна, както и при загуба или повреда на багаж.

Еврокомисията подчертава и правото на адекватно подпомагане от страна на авиопревозвачите – с храна, напитки, както и настаняване, ако е необходимо, при отмяна, закъснение или пренасочване на полета.

Отказан достъп на борда Когато на пътниците е отказан достъп на борда, авиокомпаниите са задължени първо да потърсят лица, които желаят да се откажат от резервациите си в замяна на определени обезщетения.

Освен това въздушният превозвач трябва да предложи на желаещите възможност за избор между пълно възстановяване на стойността на билета или избор на нов маршрут.

Голямо закъснение – Имате право на грижи от авиокомпанията (телефонно обаждане, напитки, храна, настаняване, транспорт до мястото на настаняване), ако закъснението е 2 или повече часа за полети до 1500 км, 3 или повече часа за по-дълги полети в рамките на Европейския съюз или за други полети между 1500 и 3500 км, както и 4 или повече часа за полети над 3500 км извън Европейския съюз.

Ако закъснението е повече от 5 часа и решите да не продължите пътуването си, имате право да ви бъде възстановена стойността на билета, както и на обратен полет до мястото, откъдето първоначално сте започнали своето пътуване.

Ако полетът ви има закъснение от 3 или повече часа, имате право на същото обезщетение като това, което се предлага, когато полетът е отменен, освен, ако авиопревозвачът докаже, че причина за това са извънредни обстоятелства.

Освен това авиокомпанията може да бъде подведена под отговорност за вреди, причинени в резултат на закъснението.

Пътниците трябва да бъдат постоянно и при първа възможност информирани за ситуацията във връзка с техния закъснял или отменен полет.

Въздушният превозвач трябва да уведоми хората за това при първа възможност и във всеки случай не по-късно от 30 минути след времето на излитане по разписание.

Анулиран полет – В този случай имате право на същото обезщетение като това, което се предлага в случай на отказан достъп на борда, освен, ако не сте били информирани за отмяната най-малко 14 дни преди полета.

Само че няма да получите компенсация, ако авиокомпанията докаже, че отмяната е заради извънредни обстоятелства.

Тя обаче трябва да ви предложи да изберете между възстановяване на стойността на билета в срок до седем дни или нов маршрут до вашата крайна дестинация при подобни условия.

Обезщетение Финансовата компенсация за причинените ви затруднения варира от 125 до 600 евро, в зависимост от разстоянието и продължителността на полета.

Такова обезщетение се полага, ако полетът е отменен и не сте информирани за това 14 дни преди отпътуването.

Същата сума е и при отказан достъп на борда, в зависимост от продължителността на полета.

Такъв размер се изплаща и при закъснение от повече от 3 часа.

Багаж – Ако куфарите ви бъдат изгубени, повредени или доставени със закъснение, имате право на обезщетение до 1220 евро.

Авиокомпаниите обаче не носят отговорност, ако са взели всички необходими мерки за предотвратяване на вредите или, ако е било невъзможно да вземат такива мерки.

Въпреки това често обяснение и оправдание, защитете правата си.

За повреден багаж трябва да подадете жалба до авиопревозвача в срок до 7 дни от получаването му.

При закъснение в получаването на багажа този срок е до 21 дни. Информация за авиокомпанията Авиокомпаниите, за които е установено, че не са безопасни, получават забрана или ограничение за полети в рамките на Европейския съюз.

Кои са те, можете да разберете от списъка им, публикуван на линка http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_bg.htm

Европейската комисия поставя изисквания и за прозрачност на цената на билета.

Съгласно законодателството на ЕС, когато закупувате билет за въздушен превоз в рамките на Общността, приложимите условия трябва да бъдат ясно обявени.

Крайната цена, която подлежи на плащане, трябва винаги да е посочена, като включва цената за билета, данъци, летищни такси, допълнителни такси и тарифи, които са изписани поотделно.

Незадължителните допълнения към цената трябва да бъдат посочени по ясен, прозрачен и недвусмислен начин още при резервацията и въпрос на ваше желание е дали да ги приемете.

Ако правата ви са нарушени – къде да се оплачете? Ако смятате, че вашите права на пътник, ползващ въздушен транспорт, са нарушени съгласно европейското законодателство, първо трябва да се свържете с авиокомпанията и към нея да отправите оплакването си.

Приложете възможни документи – видеокадри, снимки с обозначени дата и час, данни от резервацията, копия от документи, свързани с полета, с които разполагате, данни за някого, който може да свидетелства във ваша полза, съветват от Европейската комисия.

Не забравяйте да запазите копие от документите си и изчакайте разумен срок за извършване на проверката. Ако отговорът на авиопревозвача не ви удовлетворява, предприемате втората стъпка.

Можете да подадете жалба в един от националните органи, които отговарят за прилагането на правилата в защита на правата на пътниците.

Имайте предвид, че по принцип жалбите са подават в страната, където е възникнал инцидентът.

Националните органи са: България Ministry of Transport Directorate General, Civil Aviation Administration 9, Dyakon Ignatii Str. BG – 1000 SOFIA Tel. : +359 2 937 10 47 Fax : +359 2 980 53 37 caa@caa.bg

Испания – Agencia Estatal de Seguridad Aérea Tel.: +34/ 91 396 82 10 www.seguridadaerea.gob.es/lang_castellano/ particulares/pasajeros/default.aspx

В момента пътниците често не знаят как да подадат жалби до въздушния превозвач или той не им дава адекватен отговор, отчита Европейската комисия.

Затова тя изисква авиокомпаниите да осигуряват ясни процедури за разглеждане на жалбите (онлайн формуляр, адрес на електронна поща).

Също така те ще трябва да отговарят на пътниците в рамките на даден срок – една седмица за потвърждаване на получаването и официален отговор в рамките на 2 месеца.

Еврокомисията констатира, че европейските граждани се сблъскват с трудности при упражняването на своите права, тъй като процедурите на авиопревозвачите за подаване и разглеждане на жалби са неясно определени.

Непоследователните или недостатъчно ефективни политики от страна на националните органи за налагане на санкции на компаниите пък не създават достатъчно стимули за спазване на изискванията.

Затова през март тази година Европейската комисия инициира редица нови предложения за подобряване на тази система. /newsbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>