ЕС няма да се намесва в спора на Испания и Англия за Гибралтар

e278ac62e9f73ef5f0d955ea9e51577cЕвропейската комисия (ЕК) не възнамерява да се намесва с ситуацията в Гибралтар, понеже смята, че това е двустранен въпрос между Испания и Великобритания, предаде ТАСС.

„Европейската комисия следи ситуацията около Гибралтар, но същевременно смята, че това е двустранен въпрос между Великобритания и Испания, който трябва да се реши на двустранно ниво“, каза говорителят на ЕК Наташа Берто.

Вчера Великобритания обвини Испания, че нейни кораби са навлезли в териториалните води на Гибралтар, който е британска територия.

Между Испания и Великобритания постоянно възникват гранични конфликти, около гибралтарските териториални води, понеже двете държави имат различни тълкувания относно Утрехтския мирен договор от 1713 г., когато Гибралтар преминава под властта на британската корона.

Редактор: Деница Райкова / Актуално.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>