ЕС няма да забрави, че Каталуния пренебрегна конституцията

0000357608-article2Никой няма да признае независимостта на Каталуния, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в интервю за вестник Il Giornale, цитирано от “Фокус”.

“Европа няма да забрави факта, че в Каталуния бе нарушено конституционното устройство на Испания, която на свой ред е част от Европейския съюз. Затова отделянето от Испания е и отделяне от Европа. Жителите на Каталуния са в еднаква степен европейци и испанци”, каза председателят на ЕП и добави: “Никой няма да признае независимостта на Каталуния”.

“Никога не сме се отнасяли към този въпрос неутрално. Европейските институции от самото начало ясно дадоха да се разбере, че това е вътрешен въпрос за Испания и че наш събеседник в решаването му е (премиерът на Испания Мариано) Рахой”, посочи Таяни и отбеляза, че Испания е демократична страна със свободни избори.

За възстановяването на конституционния ред Рахой назначи провеждането на избори в Каталуния, което е правилен и демократичен избор, подчерта европейският политик.

“Европа не може да се състои от малки държави. Подкрепям административната автономия, но ценностите, които ни обединяват, трябва да останат неприкосновени. В противен случай вредата ще бъде толкова огромна, колкото в Каталуния”, подчерта Таяни.

По публикацията работи: Боряна Павлова

Вести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>