ЕС и ЕЦБ с нов план за подпомагане на Испания с 300 млрд. евро

Лидерите на Европейския съюз заедно с Европейската централна банка (ЕЦБ) са разработили нов план за стабилизиране на финансовия пазар на Испания, който предвижда активно изкупуване на нейни държавни облигации, съобщи вчера британското радио Би Би Си.

Облигациите на Испания ще се изкупуват не само на вторичния пазар. Възможно е ЕЦБ и Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) за първи път да действат като купувач на новите емисии на испански дългови книжа, отбелязва радиото.

С решение на лидерите на ЕС през пролетта на 2011 година на ЕЦБ й бе разрешено да изкупува на вторичния пазар облигации на страни от еврозоната, изпитващи сериозни финансови затруднения.

Досега обаче ЕЦБ не е участвала в покупката на ценни книжа при пускането им на пазара.

Според постигнатите договорености сегашният план ще влезе в сила, само ако испанското правителство поиска финансова помощ от ЕС.

Информирани източници от бизнес средите в ЕС посочват, че сега приключват конфиденциални консултации между Испания и ЕС, водени от президента на ЕС Херман ван Ромпой за отпускането на кредитна линия на Мадрид на стойност 300 милиарда евро.

В този пакет не са включени 100-те милиарда евро, които могат да получат закъсалите испански банки, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Планът на ЕС предвижда Испания да гарантира с държавни недвижими имоти и други активи нейните облигации, които ЕЦБ и ЕФФС ще купят. В Брюксел се твърди, че аналогична помощ ще бъде оказана и на Италия, ако възникна такава необходимост.

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>