ЕС иска да наложи санкции на Испания и Португалия заради бюджетните дефицити

Снимка: архив Ройтерс

 

 0000220385-article3

Европейският съюз иска да наложи санкции на Испания и Португалия заради неизпълнението на ограниченията за бюджетните дефицити. Това би било безпрецедентна стъпка в налагането на правилата, създадени с цел предотвратяване на нова дългова криза, съобщава Bloomberg.

„Двете страни се отклониха от пистата към коригиране на прекомерните си дефицити и не са постигнали бюджетните си цели“, казва заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в имейл. „Намаляването на високите нива на дефицит и дълг е предпоставка за устойчив икономически растеж и в двете страни“.

Финансовите министри на ЕС, които ще се срещнат в Брюксел другата седмица, сега трябва да решат дали да приемат предложението. Ако препоръката бъде одобрена, комисията ще има 20 дни, за да предложи глоби и спиране на някои европейски регионални фондове. Глобите могат да бъдат намалени или отменени заради „изключителни икономически предпоставки“ или мотивирано искане, се казва в изявлението.

ЕС претегля нуждата от прилагане на бюджетните си правила на фона на по-широките призиви да засили подкрепата си за блока след решението на Великобритания да излезе от него. Действащият икономически министър на Испания Луис де Гуиндос е категоричен, че санкциите срещу страната му ще бъдат неразумни, тъй като правителството работи за коригиране на икономиката след финансовата криза.

„Тези правила съдържат известна гъвкавост, но в този случай гъвкавостта вече бе използвана“, каза по-рано през деня Йерун Дейселблум, холандският финансов министър, който води групата на колегите си. „Когато погледна цифрите, наистина трябва да заключа, че Испания и Португалия са направили твърде малко“.

Стартирането на процедура за санкции за страните от Пиринейския полуостров може да се окаже спорен въпрос. Това се дължи на факта, че макар че други страни, включително Франция и Италия, получиха предупреждения през последните години за неизпълнени цели по дефицита или дълговете, засега нито една не е била санкционирана.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>