ЕС засилва борбата с измамите с ДДС в онлайн търговията

tienda_online_magento_500Европейският съюз засилва борбата с данъчните нарушения, като предприема по-строги мерки срещу трансграничните измами с ДДС, съобщиха от Европейската комисия.
ДДС, който се начислява при продажбите на стоки и услуги, е един от основните източници на данъчни постъпления за правителствата – той дава над 700 млрд. евро годишно в страните от ЕС. Всяка година обаче почти 1/5 от потенциалните приходи от налога в ЕС не постъпват в държавните бюджети.
Като част от засилващата се борба с данъчните измами, ЕС планира да задълбочи сътрудничеството си със съседни страни по отношение на ДДС, посочиха от Еврокомисията. Специално внимание ще се обърне и на електронните услуги. Според оценки особено много са нарушенията с данъка с участието на лица от страни извън ЕС в бързо развиващите се сектори на телекомуникациите и електронната търговия. Измамниците често се възползват от разликите между държавите и липсата на обмен на информация между тях.
Услуги, предлагани по електронен път, често се предоставят от сървъри и предприятия от страни извън ЕС. В сравнение с традиционните сделки при този вид покупки често е по-трудно да се идентифицират доставчиците, клиентите и мястото на доставка. В резултат от това е по-трудно да се проследи дали ДДС е платен.
ЕС се надява чрез по-тясно сътрудничество с международни партньори да разработи по-ефективни инструменти за борба с данъчните измами и така да помогне на държавите да събират дължимите данъци и да допринесе за защитата на публичните им финанси. За тази цел Европейската комисия предлага да започнат официални преговори с Русия и Норвегия за подобряване на административното сътрудничество по отношение на ДДС. Предварителни разговори са проведени и с Канада, Турция и Китай.
Сред предложените мерки са насърчаване на националните данъчни органи да обменят повече данни за дейностите на данъкоплатците, включително да си предоставят взаимен достъп до бази данни. Подобно сътрудничество вече съществува между страните от ЕС, но не и с най-големите търговски партньори на Съюза.
В условията на все по-глобализираща се икономика със споразумения за сътрудничество като тези, по които ще се преговаря с Русия и Норвегия, ще се подобри разкриването на измами с ДДС и предприемането на мерки срещу тях, с което ще се намалят финансовите вреди за държавните бюджети. Подобни загуби на приходи водят до допълнителна данъчна тежест в размер на милиарди евро годишно за честните европейски данъкоплатци.
 | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>