ЕП е твърдо против големи наказания за Испания и Португалия заради дефицита

europarlЕвропейският парламент е против предложението на ЕК за орязване на структурните фондове за Испания и Португалия поради прекомерните бюджетни дефицити на двете държави.

ЕК обаче настоява за глоба – 0,2% глоба от БВП за всяка от двете страни и 0,5% орязване на сумите от структурните фондове, пише EUObserver.

Евродепутатите вкупом използваха много силни епитите относно орязването на фондове за иберийските държави – абсурд, бюрокрация, контрапродуктивно, несправедливо, глупаво, опасно.

Според ЕК наказанието трябва да стане факт, за да няма прецедент за заобикаляне на правила. Еврокомисарят по трудовите въпроси Юрки Кайтанен заяви, че удържаното от структурните фондове за Испания и Португалия ще бъде разблокирано.

СТАТИСТИЧЕСКА САНКЦИЯ ЗА 12 ГОЛЕМИ РУСКИ БАНКИ, ФРАНЦИЯ С ОЩЕ ВРЕМЕ ЗА ДЕФИЦИТА В крайна сметка обаче ЕК предложи да няма глоби, но Испания и Португалия да променят фискалните си цели.

Целта за Португалия е да достигне 3% дефицит от БВП до края на годината, като за сравнение в края на миналата година показателят беше 4,4%.

При Испания положението е по-тежко – 3% дефицит до края на 2018 година, като през 2015 година испанският дефицит беше 5,1%.

ЕК ще вземе решение след като Испания и Португалия официално представят бюджетите си за догодина. Това трябва да стане преди 15 октомври. РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АЧЕВ

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>