ЕНП прие резолюция за обявяването на независимост в ЕС

618x411Европейската народна партия (ЕНП) прие резолюция в защита на териториалната цялост на страните-членки на ЕС, съгласно която всяка територия, провъзгласила независимостта си едностранно, ще се лиши от членство в ЕС, предаде РИА Новости.Според най-голямата дясна политическа сила в Европейския парламент, отделянето на територия от страна-член на ЕС трябва да означава автоматичното ѝ излизане от състава на обединението. „Ако територията излезе от пределите на дадена държава, то новата държава няма да бъде повече член на ЕС и трябва да започне процес за влизане в ЕС. Гражданите ѝ ще загубят правата и задълженията, които са имало по-рано“, пише в резолюцията.

Резолюцията е насочена срещу каталунските власти, които искат да обявят независимост от Испания, заявявайки, че Каталуния ще остане неотменима част от ЕС, а жителите ѝ ще съхранят своето европейско гражданство.

Против резолюцията са гласували представителите на германския Християн-социален съюз, който е в коалиция с управляващата страната Християн-демократична партия.

Конгресът на ЕНП се провежда в Мадрид. В него участват представителите на 78 партии от различни страни-членки на ЕС, в това число 14 държавни глави и правителствени лидери.

 

Редактор: Десислава Любомирова / Актуално.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>