“Ел Паис”: Службите в Испания предават данни от телефонни разговори на САЩ

Usa_-_FlagИспанските тайни служби редовно споделят големи количества данни с техните колеги от САЩ, включително подробности от телефонни разговори, предаде “Франс прес”, позовавайки се на испанския вестник “Ел Паис”.

Информацията на водещия испански ежедневник подкрепя твърденията на шефове и служители в американското разузнаване, че европейските разузнавателни служби са събирали информация от телефонни комуникации, за да я предадат на службите в САЩ.

Обвиненията дойдоха на фона на информация, че разузнавателните служби на САЩ като Агенцията за национална сигурност (NSA) са събирали данни от десетки милиони телефонни разговори в Испания и Франция. Твърденията поставиха на изпитание европейските отношения с Вашингтон.

Цитирайки източници, запознати с шпионските практики, “Ел Паис” пише, че испанската тайна разузнавателна служба CNI, “както повечето европейски шпионски служби, редовно предава на Агенцията за национална сигурност на САЩ големи количества лични метаданни” за анализ.

Те включват произход, посока и продължителност на телефонните обаждания, посочва изданието. Премиерът Мариано Рахой заяви, че ръководителят на CNI ще говори пред парламента в сряда за предишните твърдения за телефонен шпионаж на САЩ в Европа.

Испанският външен министър призова посланика на САЩ в Мадрид в понеделник заради въпроса.

Европейските партньори на САЩ протестираха, след като в няколко вестника се появи информация, основана на документи от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, че Вашингтон е следял европейски телефонни обаждания и онлайн комуникации като част от антитерористични операции.

Рахой заяви, че ако е истина, подобно шпиониране е неуместно и неприемливо между партньори и приятели.

Испанският вестник “Ел Мундо” в понеделник публикува документ, за който твърди, че е предоставен от Сноудън, и според който агенцията е шпионирала повече от 60 милиона телефонни разговора в Испания за месец. Подобна информация за шпионаж се появи също във Франция, Германия и други европейски държави. /Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>