“Ел Мундо” публикува документи, уличаващи Рахой в корупция

imagesИспанският вестник “Ел Мундо” публикува документи, според които премиерът Мариано Рахой и други високопоставени политици са получавали незаконни плащания, предаде Би Би Си.

“Ел Мундо” твърди, че разполага с оригиналните написани на ръка счетоводни документи на бившия ковчежник на управляващата Народна партия Луси Барсенас. Изданието заяви, че е предало документите на съда. Рахой и други членове на Народната партия многократно отрекоха да са получавали незаконни плащания.

Друг испански вестник, “Ел Паис”, публикува подобни документи по-рано тази година. Според тях Барсенас е управлявал фонд на Народната партия, който е получавал дарения от компании и ги е разпределял между членовете й. Той е в ареста и срещу него има обвинения в пране на пари, подкупи, данъчна измама и други престъпления.

В интервю, публикувано от “Ел Мундо” в неделя, бившият ковчежник за пръв път призна, че документите са автентични и са свързани с незаконното финансиране на Народната партия. Барсенас, който досега твърдеше, че документите не са били писани от него, каза, че преди е лъгал от лоялност към Рахой. Той добави, че фотокопията, публикувани от “Ел Паис”, са част от документите, с които разполага.

Според “Ел Мундо” документите показват, че Рахой е получавал плащания през 1997, 1998 и 1999 г., когато е бил министър в правителството на Хосе Мария Аснар. Те включват две плащания на Рахой в размер от 12 600 евро през 1998 г. Плащанията са недекларирани и не са обложени с данъци.

Лидерът на испанската опозиция Алфредо Перес Рубалкаба през февруари призова Рахой да подаде оставка заради твърденията. Народната партия отговори, че не знае за документите, нито за съдържанието им и не ги признава за свои сметки. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>