Електропровод свързва Франция и Испания в изпълнение на идеята за Енергиен съюз

DSC_0038Цялостната стратегия за Енергийния съюз ще бъде представена следващата седмица.

Нов електропровод свързва Франция и Испания в изпълнение на препоръките на Европейската комисия за подобряване на енергийната инфраструктура в Европейския съюз.

Енергийната интерконекторна връзка Santa Llogaia – Baixàs удвоява капацитета на пренос на електричество между двете държави – от 1 400 мегавата на 2 800 мегавата, и ще подобри свързаността на енергийния пазар на Иберийския полуостров с Европейския енергиен пазар, пишат от пресцентъра на Европейската комисия (ЕК).

Дължината на новия електропровод е 64,5 километра, като линията пресича Пиринеите при планинската верига Албера, която се намира в Каталуния. По-голямата част от кабелите минават под земята.

За изграждането на съоръжението бяха отпуснати 255 млн. евро от Европейската програма за енергийно възстановяване. Общата стойност на проекта е 700 млн. евро.

Припомняме, че енергийните интерконектори, както и газовите връзки между страните от ЕС, са в основата на плановете на Комисията за създаване на Енергиен съюз. Проектът е сред приоритетите на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Цялостната стратегия как ще изглежда Енергийния съюз ще бъде публикувана на 25 февруари.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова                                      Източник Инвестор. бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>