ЕК потупа Испания по рамото

imagesСпасителната програма за банките в страната се изпълнява по план, а икономиката се стабилизира, посочва се в доклад на Брюксел

Спасителната програма за банковия сектор в Испания върви по план и икономиката на страната се стабилизира, въпреки трудните макроикономически условия, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

В третия преглед на изпълнението на финансовия пакет за банките в Испания Европейската комисия (ЕК) посочва, че не вижда необходимост от допълнително финансиране с цел рекапитализация на финансовите институции.

Информационната агенция припомня, че Испания получи финансова помощ преди година. Досега страната е получила общо 41,3 млрд. евро в подкрепа на банковия сектор.

“Въз основа на тази оценка може да се заключи, че програмата се изпълнява по план, въпреки значителните макроикономически предизвикателства. В момента няма причина да се правят допълнителни плащания”, посочва се в доклада на европейските власти.

Брюксел обаче предупреждава за нестабилност и несигурност на напредъка. “Положителните тенденции в стабилизирането на испанския финансов сектор трябва да бъдат поддържани и строгото наблюдение на сектора трябва да продължи”, посочва се в доклада.

В документа се изтъква, че финансовите пазари са се стабилизирали след последния преглед на Европейската комисия, а доходността по испанските облигации започва да пада. Отчита се подобрение и на ликвидността на банките след рекапитализацията и прехвърлянето на проблемни активи към “лошата” банка на Испания.

Като голямо предизвикателство обаче е определено реализирането на печалба. Основен проблем, според Еврокомисията, остава безработицата, която вече надвишава 27 на сто, а младежката е дори над 55 процента.

Докладът на Еврокомисията идва в подходящ момент за премиера на Испания Мариано Рахой. Страната е на прага на нова политическа криза заради поредния корупционен скандал, в който беше забъркана управляващата Народна партия.

Испанският вестник El Mundo съобщи, че е сезирал съда за незаконни плащания към водещи фигури на партията, включително към самия Рахой. В резултат анализатори прогнозираха, че има вероятност да се стигне и до предсрочни избори в страната. /Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>