ЕК “помилва” Испания и Португалия

0000217243-article3Европейската комисия (ЕК) “помилва“ Испания и Португалия, въпреки нарушението на фискалните правила в Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times. Институцията отложи решението си за налагане на санкции на двете страни заради неизпълнение на препоръките, част от процедурата „Европейски семестър“ за идентифициране на дисбалансите в икономиката.

В момента Португалия е в групата на държавите с прекомерни дисбаланси, където е и България. Испания е в групата на държавите от ЕС с умерени дисбаланси.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер подчерта, че решението на ЕК е свързано с политическите сътресения в двете страни. Конкретно за Испания дискусиите за евентуална санкция ще бъдат подновени след извънредните избори в страната, които ще се проведат на 26 юни.

И двете страни получиха по още една година, в която да се опитат да сведат бюджетните си дефицити към европейските изисквания.

Икономическият еврокомисар Пиер Московиси коментира, че не е точният икономически и политически момент за вземането на наказателни решения за Испания и Португалия. Той обаче посочи, че нови обсъждания по този въпрос ще започнат през юли.

В докладите си за двете страни ЕК подчертава, че Мадрид и Лисабон не са предприели адекватни мерки за справяне с бюджетните дефицити. Според изданието само намесата на Юнкер ги е спасила от налагането на санкции.

През миналата година Португалия отчете бюджетен дефицит от 4,4% от БВП, което е с 1,7 процентни пункта над заложената цел. В Испания дефицитът достигна малко над 5% при цел 4,1%. За тази година дупката в хазната трябва да се свие до 3%, но отсега е ясно, че това няма да бъде постигнато.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>