ЕК одобри искане на Испания за удължаване на рестрикциите за български работници

índice

Европейската комисия одобри искане на испанските власти за удължаване до 31.12.2013 г. на ограниченията, наложени на румънските и българските работници заради сериозните проблеми на трудовия пазар в Испания, се посочва в съобщение на ЕК.

Испания отвори трудовия си пазар за румънци и българи през 2009 г., но през август 2011 г. Комисията й разреши да ограничи временно свободното движение на румънските и българските работници до 31.12.2012 г.

Тези ограничения не могат да бъдат запазени след края на 2013 г., тъй като временните ограничения, наложени на румънските и българските работници, трябва да бъдат анулирани във всички страни членки от 1.01.2014 г., уточни Комисията.

Решението на Комисията се базира на специална предпазна клауза от Договора за присъединяване на България и Румъния, сключен през 2005 г., който разрешава страните членки, които са премахнали ограниченията за български и румънски работници, да ги възстановят отново в случай на тежки сътресения на трудовия си пазар, но само със съгласието на ЕК.

Безработицата в Испания достигна рекордни стойности от 26.2%, като сред младежите тя е 55.9% (според данни от октомври 2012 г.). Средното ниво на безработицата в ЕС е 10.7%, а сред младежите – 23.4%.

/infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>