ЕК е решила да не глобява Испания и Португалия заради дефицита?

Снимка: Ройтерс

 0000221645-article3

Европейската комисия (ЕК) е решила да не въвежда санкционира Испания и Португалия заради бюджетните нарушения, предава ТАСС, като се позовава на испанския в. “Паис”, който пък цитира информирани източници.

На 7 юли ЕК препоръча да бъдат обявени санкции срещу Мадрид и Лисабон, защото не са успели в определения от властите в Брюксел срок да намалят бюджетните си дефицити.

Според правилата на ЕС не е позволено правителствата да имат бюджетен дефицит над 3 процента от брутния вътрешен продукт – предпазна мярка, която гарантира, че прекалените правителствени заеми няма да подкопаят единната европейска валута.

Ако дефицитът превиши 3 процента, ЕК поставя срок за намаляването му. При неуспех на правителството да сведе дефицита до определения праг може да бъде наложена глоба.

Португалия трябваше да намали дефицита си до 3 процента през миналата година, но успя да го сведе до 4,4 на сто. Испания трябва тази година да вкара бюджетния дефицит в законоустановените рамки, но според прогнозите на ЕК показателят вероятно ще остане над 3 процента и догодина.

Тъй като финансовите министри на ЕС обявиха на съвета си на 12 юли, че Мадрид и Лисабон не са успели да вземат необходимите мерки, очакваше се ЕК да предложи глоба, която може да достигне 0,2 процента от брутния вътрешен продукт. За Испания това би означавало около 2,16 млрд. евро, а за Португалия – 358 млн. евро. (БТА)

По статията работи: Миглена Иванова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>