Ексхумираха останките на Салвадор Дали

2111417985Есхумираха останките на великия художник Салвадор Дали. Това стана по искане на испанска гадателка, която претендира да е негова дъщеря. 61-годишната Мария Пилар Абел твърди, че нейната майка, която е била иконом в семейството на твореца, е имала краткотрайна връзка с него.

Предполагаемата дъщеря води съдебни битки от 10 години да бъде призната за наследничка на Салвадор Дали и тази година успя да получи от съда разрешение за ексхумация.

Ексхумират останките на Салвадор Дали
Снимка: Reuters

„Това е най-напред заради мен самата, за моята идентичност, да знам коя съм. На това се надявам – да узная истината. Другото само ще дойде. И се надявам на една усмивка от моята майка”, казва предполагаемата дъщеря Мария Пилар Абел.

Салвадор Дали

Художникът сюрреалист умира през 1989 г. С родената си в Русия съпруга Елена Дяконова, известна като Гала, нямат деца. Творецът е погребан в музея-театър Дали в град Фигерас.

За наследството му и опазването на творчеството му се грижи Фондация „Дали”, която до последно се противопоставяше на искането за ексхумация и вземането на ДНК проби.

БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>