Ексклузивно от ЕК: Няма минимална заплата от 450 евро

-460x250Няма минимална заплата от 450 евро, официално отрекоха по повод запитване на в. “Български новини” от Европейската комисия. „Предполагаемото интервю на комисар Андор, на което се основават информациите в пресата, никога не се е състояло”, бе категорична в отговора си Сесил Дюбоа, пресаташе за заетостта, социалните въпроси и социалното сближаване на Европейската комисия в Брюксел.

В отговора си до в. „Български новини” от представителството на Европейската комисия в България пишат: „Публикацията в цитирания от вас сайт не отговаря на истината. Политиките, засягащи пазара на труда, са изцяло в компетенцията на държавите-членки на ЕС. Европейската комисия няма компетенции да налага минимална работна заплата в отделни държави, нито издава “постановления”. Понастоящем в седем държави от ЕС (Австрия, Дания, Германия, Финландия, Кипър, Швеция, Италия) минимална работна заплата не съществува”.

Припомняма, че “топ-новината” залива през последната седмица сайтове и групи в социалната мрежа, което вдъхна много надежди на изтерзаните българи. Европейската комисия е приела „постановление” за 450 евро минимална работна заплата, което ще влезе в сила и в България до 3 месеца, гърмят безспир сайтове и групи в социалната мрежа. „Истинността” на очакваното финансово благо е гарантирана – новото европейско решение е съобщено лично от еврокомисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор, са само част от гръмките заглавия.

Въпреки, че първата публикация, скорострелно и активно споделена в социалната мрежа, бе в сайта „Бъзикилийкс” /25 март/, това не спря стремглавия й ход в публичното пространство. Тя бе препечатана в десетки сайтове като чиста монета, откъдето бе завъртяна отново в социалната мрежа. Малкото рационални гласове, които напомняха за източника на новината, не спряха еуфорията. Тя достигна кулминацията си, след като новата минимална заплата от 450 евро бе „утвърдена” и на сайтовете на доста вестници, претендиращи да са сериозни.

Заради продължаващото разпространение на заблуждаващата новина, „Български новини” направи проверка при първоизточника – Европейската комисия. От нейни представители поискахме официален коментар по така популяризираното „решение”. | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>