Една пета от испанците си искат песетата

Един от всеки петима жители на изпадналата в рецесия Испания биха предпочели да се откажат от еврото и да си върнат песетата като национална валута.

Това показва публикувано в неделя допитване, пиеш вестник “Ел Паис”.

Седемдесет процента от участвалите в допитването казват, че Испания трябва да остане с еврото. А останалите нямат мнение или са отказали да отговорят.

Разочарованието от общата валута расте в Испания и други страни членки, заради европейската дългова криза.

Някои икономисти твърдят, че отказът от еврото може да помогне на икономически притеснените държави да подсилят своята конкурентноспособност и ще им е по-лесно да си върнат дълговете. Но други предупреждават, че цената за излизането от еврото ще е по-висока от ползите от подобно решение, защото най-вероятно ще предизвика колапс на банковата система и инфлация.

Испанското правителство очаква икономически спад от 1.5% тази година и още 0.5% през 2013 г. Испанската икономика, четвъртата по значение в еврозоната, е отчела ръст от едва 0.4% миналата година.

Редактор: Мая Боева

expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>