Еврото отново нагоре след неочаквания резултат от изборите в Галисия

Управляващата партия на испанския министър-председател Мариано Рахой неочаквано спечели в неделя регионалните избори в автономната испанска област Галисия. Резултатът от вота стана причина за връщането на пазарните участници към еврото, тъй като по този начин Испания се доближи още повече до намерението да поиска финансова помощ.

Тази сутрин единната европейска валута пое отново нагоре, оттласквайки се от формираното в края на миналата седмица дъното при 1,3000. Днес двойката EUR/USD записа връх при 1,3065, но все още остава далече от рекордния четиримесечен максимум при 1,3171 от средата на септември.

Консервативната Народна партия на Рахой спечели убедителна победа на вчерашните избори за местен парламент в област Галисия и дори успя да разшири мнозинството се в него. Победата на управляващите е определяна като знакова за бъдещето на Испания в еврозоната, тъй като показва все пак положителната нагласа на по-голямата част от избирателите по отношение на нуждата от реформи в страната.

Правителството си навлече гнева на хората, когато в края на септември одобри дълго чаканите мерки за бюджетни икономии, орязване на разходите и вдигане на данъците. Ангажиментите за „затягане на коланите“ провокираха масови протести и сблъсъци с полицията в столицата Мадрид.

Одобрението към управляващите се бе стопило и затова никой не очакваше победа на вчерашните избори. Резултатът в Галисия обаче е своеобразен вот на доверие за правителството и водената от него непопулярна политика.

Мариано Рахой вече има зелена светлина да поиска планираната международна финансова помощ. Вероятно моментът, в който това ще се случи, вече е по-близо и това е причината за днешното връщане на пазарния интерес към еврото.

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>