Европейците най-често пътуват до Испания

índice

13 процента от всички пътувания в Европейския съюз през 2011 година са до Испания. На второ и трето място се нареждат Италия и Франция с по 9 процента, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат.

През 2011 г. жителите на 27-те държави-членки на ЕС са направили един милиард пътувания, от които около една четвърт са били извън страната по местожителство. Най-много пътувания в чужбина са предприели гражданите на Германия (73 милиона или 34% от общия брой на пътуванията на гражданите), на Великобритания (44 милиона или 38%), на Франция (22 милиона или 11%) и Холандия (16 милиона или 52%).

Българите са предприели общо 5,7 милиона пътувания, от които само 700 000 или 12% са били в чужбина. Няма данни кои страни са в Топ 3 на избираните от българите дестинации, но България е третата най-предпочитана страна за пътувания за гърците с 6% и втората най-предпочитана за румънците със 17%.

В повечето държави-членки на ЕС ваканционните пътувания са били в рамките на страната по местожителство, а половината или над половината от всички пътувания, осъществени от жителите на Люксембург (близо 100%), Белгия (74%), Словения (56%), Холандия (52%) и Австрия (50%) са били пътувания в друга страна.

Във всички държави-членки на ЕС водещите дестинации за пътуване в чужбина през 2011 г. са били съседна или близка страна. Изключение правят само жителите на Румъния с Италия като топ дестинация за пътувания навън, на Швеция с топ дестинация Гърция и на Великобритания с топ дестинация Испания. /novinar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>