Европейският парламент иска удължаване на отпуска по майчинство

imagesСъветът на министрите на ЕС да възобнови преговорите по проекта на директива относно отпуска по майчинство, призова по време на първата си сесия Европейският парламент.

Плановете на Европейската комисия да оттегли проекта на директива за удължаване на отпуска по майчинство бяха обсъдени в дебат на евродепутати с еврокомисаря Сийм Калас, който представи аргументите на Европейската комисия за оттеглянето на директивата в рамките на Програмата за пригодност и резултатност на регулаторната рамка (REFIT), съобщиха от пресслужбата на парламента.

Удължаването на отпуска по майчинство до най-малко 20 седмици ще помогне за балансиране на личния и професионалния живот, заявиха евродепутатите през октомври 2010 г. Тогава Европарламентът гласува за проекта за тази директива, за да се укрепят правата на жените в цяла Европа. На първо четене също така бе одобрена забрана за уволнението на бременни работнички по всяко време от началото на бременността до най-малко 6 месеца след края на отпуска по майчинство, удължаване на отпуска по майчинство от 14 на 20 седмици и въвеждането на 2 седмици отпуск по бащинство в рамките на периода на платеното майчинство.

Еврокомисията обаче наскоро обяви плановете си да оттегли проекта, след 4 години застой в Съвета на министрите. За това време той така и не успя да излезе с позиция за тези промени в европейското законодателство. | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>