Европейските граждани: как сме защитени при пътуване или почивка в ЕС?

summer-0-460x250Специален наръчник в помощ на отпускарите и пътуващите в страни-членки на Европейският съюз издаде Европейската комисия в навечерието на активния отпускарски летен сезон. В него има информация по най-често задаваните въпроси за пътуването в рамките на Общността. Еврокомисията посочва какво трябва да знаят или направят пътешествениците и отпускарите преди да се отправят в избраната от тях дестинация, както и полезни съвети как те да действат в случай, че възникне проблем, за да си осигурят приятен и безпроблемен летен отдих и екскурзии.

Към кого да се обърнете, ако по време на пътуването или почивката си имате проблем с авиокомпания, фирма за коли под наем или туроператор? А ако има закъснение или отмяна на пътуването ви със самолет, влак, автобус или кораб?

Cъгласно правилата на Европейския съюз относно правата на пътниците, ако вашият полет или пътуване закъснее с няколко часа, фирмата превозвач следва да ви предложи адекватна компенсация. Ако поради отмяна се наложи да отседнете в хотел далеч от крайната ви дестинация, фирмата превозвач трябва да заплати за престоя ви, разясняват от ЕК. Преди да тръгнете на път, проверете как да потърсите правата си на летищата, пристанищата и автобусните и железопътни гари в Европа на сайта http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/, съветват от комисията.

Какво ще стане, ако туроператорът, при който сте резервирали туристически пакет за лятото, междувременно фалира? Можете ли да получите парите си обратно?

Директивата на пакетните туристически пътувания осигурява защита на европейските потребители, отиващи на почивка, и се прилага за предварително договорени туристически пакети, които включват най-малко две от следните услуги: 1) транспорт, 2) настаняване, 3) други туристически услуги, като например посещения на забележителности (продавани в пакет, включващ всички разходи), се посочва в наръчника на Еврокомисията.

Целта на директивата е потребителите да бъдат защитени по отношение на информацията в брошурите, правото на отказване от пътуване без санкция, отговорността за услугите (напр. хотели, които не отговарят на стандартите), както и защита, в случай че туроператорът или авиокомпанията фалира. Съгласно новите предложения на Европейската комисия, подкрепени от Европейския парламент, в бъдеще ще бъдат защитени и почиващите, закупили персонализирани туристически пакети онлайн без значение дали са били резервирани директно или посредством търговски партньор. По този начин около 120 млн. души ще получат допълнителна защита.

Ако имате проблеми при пазаруване по време на почивка в чужбина, към кого да се обърнате след завръщането си, за да получите компенсация?

Много от пътуващите или почиващите в друга страна са се сблъсквали с проблема за закупени потребителски стоки, които по-късно са показали дефект и така са развалили лятното настроение. Какви са правилата за рекламация и връщане на парите в тези случаи, се разяснява в наръчника на ЕК. Където и да пазарувате в ЕС, винаги имате основни права на потребител, които не могат да ви бъдат отнети, обясняват от Еврокомисията.

Едно от тях е правото на 2-годишна гаранция, според която продавачът е длъжен да поправи или замени безплатно дефектните стоки. При невъзможността това да се извърши в рамките на разумен срок или без да ви се причини неудобство, можете да поискате възстановяване на парите или отстъпка от цената. Търговските гаранции не заместват минималната двегодишна гаранция, но могат да бъдат добавени към нея.

Независимо каква е вашата националност, законите на ЕС в областта на защитата на потребителите се прилагат по отношение на покупки на стоки или услуги, извършени в който и да е търговски обект на територията на ЕС. Гаранциите се уреждат от законодателство на европейско равнище. В директивата на ЕС са уточнени минималните изисквания за защита на купувачите. Държавите членки са длъжни да прилагат изискванията на ЕС в националното си законодателство, което може да осигурява и по-високо ниво на защита.

Благодарение на европейската процедура за искове с малък материален интерес, ако сте закупили дефектен продукт в чужбина също имате възможност да си поискате парите обратно. В много случаи можете да са възползвате от тази процедура във всички държави от ЕС, с изключение на Дания. Тя е бърза и рентабилна алтернатива на традиционните съдебни процедури и понастоящем може да се използва за търговски и потребителски сделки на стойност до 2000 евро. Трябва само да изпратите стандартен формуляр до компетентния съд.

Евкомисията напомня, че от 13 юни в сила влязоха новите правила на ЕС относно защитата на потребителите. Те дават право стоките, закупени по интернет, по телефона или по пощата, да бъдат върнати в 14-дневен срок, както “Български новини” вече разясни.

Повече информация за процедурите и стъпките, които трябва да предприемете, можете да получите от Европейския потребителски център в страната, в която живеете. Към него трябва да се обърнете и ако по време на пътуването си в ЕС, Норвегия или Исландия сте имали проблем при наемането на кола, резервирането на туристически пакет или самолетен билет. Екипът му може също ще ви съдейства, ако сте имали проблеми при онлайн поръчката на принадлежности за почивката ви от друга държава от ЕС.

Позволено ли е да се внасят от чужбина месо или сирене?

Това е един от най-често задаваните въпроси, посочват от ЕК. В повечето случаи е незаконно да се пренасят каквито и да е месни или млечни продукти на връщане от държава извън ЕС, без значение дали са за лична употреба или за подарък.

Ограничителните правила за някои от тези страни извън Общността, свързани с тегло, произход и съхранение на месните и млечните продукти, не важат при пренасянето на продукти от животински произход между държави в границите на ЕС. Те не важат и при връщане от Андора, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино или Швейцария.

ЕС може да наложи допълнителни ограничения при поява на заразни болести по животните в трети държави. Повече информация може да се получи от ветеринарната служба на входящия пункт в ЕС (летище, пристанище, шосеен пропускателен пункт и т.н.).

Какво трябва да знаете, ако искате да пътувате с домашния си любимец (котка, куче или дребен гризач) на почивка в ЕС?

Пътуването в ЕС с домашен любимец е лесно, стига да се придържате към утвърдените правила, твърдят от ЕК.

Ако пътувате с куче, котка или дребен гризач, те трябва да бъдат ваксинирани против бяс и това да бъде отразено в паспорта им. Ако пътувате до Ирландия, Малта, Финландия или Обединеното кралство, домашният любимец трябва да бъде също така обезпаразитен. В зависимост от избраната от вас дестинация, преди да заминете на почивка, освен ваксинацията против бяс може да се наложи да се направят и допълнителни изследвания на любимото ви животинче.

Възможно е да се прилагат специфични правила в зависимост от държавата, която посещавате, ако домашният любимец няма навършени 3 месеца или пък е животно, различно от гореспоменатите, обръщат внимание от комисията.

Ако сте гражданин на ЕС и се връщате от държава извън ЕС с домашния си любимец, също се налага да носите паспорта му за идентификация. Ако живеете в Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария или Ватикана и домашният ви любимец има паспорт, имате същите права като гражданите на ЕС.

Проверете изискванията на страната, която планирате да посетите, преди да заминете.| Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>