Европейската комисия се застъпи за домашните помощнички

homeЕвропейската комисия приветства приемането от Съвета на министрите на решение, с което упълномощава държавите -членки на ЕС да ратифицират Конвенция № 189 от 2011 г. на Международната организация на труда /МОТ/ относно справедлив и достоен труд на домашните работници, се казва всъобщение на нейната пресслужба. Време е държавите- членки да приложат тази конвенция, подчертава Еврокомисията.

Решението бе предложено от Европейската комисия за одобрение през март миналата година. То бе необходимо, тъй като страните-членки не могат самостоятелно да ратифицират конвенциите на МОТ, без предварително разрешение от страна на Съвета по отношение на тези части от конвенциите, които попадат в обхвата на компетентност на Европейския съюз. Самият ЕС не може да ратифицира Конвенцията на МОТ, тъй като само държави могат да бъдат страни по нея.

Законодателството на ЕС вече обхваща много аспекти , регламентирани в Конвенцията на МОТ, като за някои от тях правото на ЕС дава по-голяма защита от тази в документа на МОТ, се подчертава в прессъобщението. Такива са например директивите за здраве и безопасност, правата на работниците, равенството между половете, трафика на хора и предоставянето на убежище. Въпреки това, конвенцията е по-точна, отколкото законодателството на ЕС относно обхвата на домашните работници и правовата им защита.

Страните-членки на ЕС, ратифициращи Конвенцията на МОТ за домашните работници,  трябва да гарантират изпълнение на редица изисквания. Сред тях са еднаквото третиране на тази група заети и другите работници по отношение на обезщетенията, например в случай на майчинство. Домашните помощнички трябва да са информирани за условията им на труд и да им се предлагат достойни условия на живот, да са защитени срещу дискриминация, да имат лесен достъп до механизми за подаване на жалби. Конвенцията също така определя правила за набиране на чуждестранни работници в тази сфера. | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>