Европарламентът решава за дигитална Европа: без такси за роуминг и по-добър интернет

roamingДоставчиците на интернет услуги вече няма да могат да блокират или забавят интернет услуги, предоставяни от техните конкуренти, гласят предложения за промени в европейското зактонодателство, които трябва да одобри Европейският парламент. Евродепутатите ще гласуват и премахването от 15 декември 2015 г. на таксите за роуминг, които създават допълнителни разходи за използване на мобилен телефон в друга страна от ЕС. Дебатът и гласуването от Европарламента на пакет от правила, които ще имат сериозен ефект върху телекомуникационния пазар в Европа, ще се проведат в четвъртък /3 април/, съобщиха от неговата пресслужба.

Европейският парламент иска еднакво третиране на интернет трафика, на принципа на мрежовата неутралност. Както „Български новини” вече писа, парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика предложи нови строги правила, благодарение на които телекомуникационните компании вече няма да могат да блокират или влошават интернет трафик за услуги и приложения на техни конкуренти. Всички данни, предавани през интернет, трябва да бъдат третирани по един и същи начин, независимо кой е източникът им и какво е съдържанието им. В същото време компаниите ще имат възможност да предлагат на своите клиенти т. нар. специализирани услуги от по-високо качество за някои тежки приложения като излъчване на телевизионен сигнал с висока резолюция през интернет, видеоконферентни разговори или телемедицина (медицински услуги от разстояние).

В момента на пазара има повече от 200 телекомуникационни компании, чиято дейност се подчинява на различни правила, посочват от Европейската комисия. Доставчиците налагат на клиентите си разнообразни и несъразмерни такси. Всичко това произтича от наличието на фрагментиран пазар за 510-те милиона потребители в Европа.

Организацията на европейските регулативни органи в областта на електронните комуникации сигнализира, че някои интернет доставчици блокират или забавят VoIP услуги (предаващи звук през мрежата) като Skype, тъй като те могат да бъдат използвани от техните клиенти като алтернативен начин за свързване и провеждане на разговори.

Европарламентът трябва да гласува утре и предложените промени в законодателството, включващи забрана на таксите за роуминг (за разговори, текстови съобщения и мобилен интернет) в рамките на ЕС. Таксите трябва да отпаднат от 15 декември 2015 г., както „Български новини” вече съобщи. След тази дата обаждането или изпращането на имейл през мобилен телефон от чужбина ще струва точно толкова, колкото и у дома. Предвиждат се и мерки, улесняващи търговията и отдаването под наем на права за използване на части от радиочестотния спектър, които са част от необходимите условия за осигуряването на по-бърз мобилен интернет.

Нови законодателни разпоредби ще регламентират и трансграничния електронен подпис. Членовете на ЕП се очаква да одобрят нови правила, които да дадат възможност на фирмите, гражданите и публичните власти, желаещи да сключват трансгранични сделки, да кандидатстват за университет или да сключват брак онлайн, да получат достъп до лесни и сигурни начини да се подписват и да сертифицират документи. Този законопроект изисква от страните от ЕС да признават и приемат електронните системи за идентификация на другите държави членки. Правилата вече бяха съгласувани с гръцкото председателство на Съвета и ще бъдат подложени на отделно гласуване.

След гласуването на пакета от правила за телекомуникационния пазар намирането на споразумение по темата с правителствата на страните-членки ще бъде един от приоритетите за следващия парламент. | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>