Европарламентът: нови работни места за 5.3 млн. безработни младежи

job-young-460x250Минимални общи стандарти за професионалното обучение и достойни трудови възнаграждения за младите хора в Европа иска Европейският парламент. Това се казва в резолюция за засилване на мерките за борба с безработицата сред младите хора, която депутатите гласуваха по време на първата си сесия.

Препоръките са първото действие на членовете на новия Европейски парламент за решаване на проблема с високата безработица сред младежите до 26-годишна възраст в цяла Европа и най-вече в засегнатите от кризата страни. Младежката безработица е достигнала безпрецедентно високи равнища – средно 23% в целия ЕС, с върхови стойности от над 50% в някои държави-членки. Общо 5.3 млн. европейци на възраст под 25 години са безработни. Устойчивият икономически растеж е невъзможен без намаляване на неравнопоставеността, се казва в гласуваната резолюция.

Европейската комисия трябва да наблюдава отблизо прилагането на схемите „Гаранция за младежта“, които стартираха миналата година, и да предложи минимални стандарти за качеството на стажовете, равнища на заплащане и достъп до услуги по заетостта, настояват еврдепутатите.В момента ЕС финансира инициативата за младежка заетост с 6 млрд. евро, но тази сума трябва да се увеличи в бъдещите бюджети, смятат членовете на Европарламента.

Допълнителните мерки на национално равнище могат да включват мерки за предотвратяване на отпадането на младите хора от училище, насърчаване на обучението и професионална подготовка, както и всеобхватни стратегии за младежите, които не са в процес на заетост, образование или обучение. Държавите членки на ЕС трябва също така да използват възможностите на Европейския социален фонд и програмата „Еразъм +“, за да финансират проекти, които насърчават предприемачеството и премахването на бедността и социалното изключване, заявяват още в своята резолюция европейските депутати.

В документа се подчертава и нуждата образованието да се адаптира към нуждите на пазара на труда. Младите хора трябва да придобиват универсални умения, като овладяване на информационните технологии, лидерски умения, критично мислене и езикови познания, включително и чрез обучение в чужбина. Държавите членки, изхождайки от очакванията за бъдещата структура на икономиките си, трябва да дадат приоритет на науката, технологиите, инженерството и математиката в образователните си програми, тъй като търсенето на тези профили ще бъде вероятно високо на пазара на труда.

Членовете на ЕП призовават също така държавите членки да гарантират, че младите хора ще имат достъп до качествени работни места, които предлагат стабилност и сигурност и отговарят на основните стандарти на труд. За да насърчат създаването на работни места, националните правителства трябва да намалят административната тежест за самостоятелно заетите лица, микропредприятията и малките и средни предприятия, да въведат благоприятни данъчни политики и да установят благоприятен климат за частни инвестиции, се казва в препоръките на Европарламента. | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>