Еврокомисар: След 2013 г. никоя членка не може да запази ограниченията за българи

índice

Европейската комисия заяви, че никоя от по-старите членки на Европейския съюз няма правни основания да продължи ограниченията за достъп на българи и румънци до трудовия си пазар и след 2013 г., предаде БНР.

Еврокомисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор уточни това в отговор на въпрос дали има легална процедура, по която Великобритания може да удължи рестрикциите и след този срок.

“Отговорът е “не” – много ясно “не”. Има последователен подход, който се прилага между Европейския съюз и новите страни, които се присъединиха през 2004-а и през 2007-а, този подход ще важи и за Хърватия”, подчерта той.

“Схемата за всички е една и съща, преходния период е 7-годишен и ние приветстваме решенията на редица държави да отворят трудовите си пазари още преди изтичането му. За Великобритания или за която и да е друга страна няма да има никакви законови основания да удължи рестрикциите и след изтичането на този 7-годишен срок”, подчерта еврокомисарят.

По този начин Андор отговори на твърденията, че властите в Лондон търсят алтернативни варианти за ограничаване на очаквания приток на български и румънски работници след 2013 г. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>