Еврозоната започва да излиза от рецесията, смятат икономисти

images Еврозоната е започнала да излиза от рецесията и може да излезе през първото тримесечие на тази година. Въпреки това няма големи очаквания за ръст след това, сочи проучване на агенция Reuters. Очаква се в четвъртък да бъдат обявени данни, че рецесията се е задълбочила през последните три месеца на 2012 г., но има сигнали се регионът се съвзема от свиването на икономиката.

Според запитаните икономисти икономиката в еврозоната ще бъде в стагнация, след като се свие с 0.4% в края на 2012 г. и до края на юни тази година ще отбележи ръст. Проучването показва, че експертите нямат големи надежди за бъдещето предвид големите бюджетни съкращения, които причиниха рецесия, нарастваща безработица и не успяха да върнат доверието в държавните финанси.

Както винаги перспективите пред еврозоната зависят от взаимодействието между икономиките в ядрото на валутния съюз и по-слабите, най-вече в Южна Европа. “Не мисля, че има потенциал да видим ускорение в дейността на някои северни икономики, най-вече Германия”, казва Джеймс Никсън, икономист в Societe Generale. За Испания и Италия обаче нещата са съвсем различни – и двете държави са отдадени от дългосрочи бюджетни икономии, които по всяка вероятност ще намалят БВП с цели пунктове. “Това е нещо, което няма да се промени през 2013 г. и ако трябва да бъда честен, няма да се промени и през 2014 г.”, казва Никсън.

Според проучването икономическият растеж няма да надвиши 0.3% през което и да е тримесечие до началото на втората половина на 2014 г. Дори и най-оптимистичните прогнози не предвиждат да се наблюдава ръст от 0.6%, какъвто се наблюдаваше в годините през 2008 г. Очаква се САЩ да се представят по-добре тази година в сравнение с еврозоната. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>