Евакуират хиляди заради голям пожар край Мадрид

thumb296x233Пожарът, който избухна вчера на бунище за стари гуми до Мадрид доведе до евакуация. Хиляди хора са били принудени да напуснат домовете си заради силната миризма и опасността от дихателни проблеми. Властите в Испания все още са пред дилема как да обяснят случилото се след като районът на бунището неколкократно е бил обект на жалби и глоби.

9 хиляди души бяха евакуирани от градчето Сесена близо до Мадрид, край което в петък избухна пожар в бунище за стари гуми. Решението за евакуацията е било взето поради метеорологичните условия в района на стихията, чийто дим се разнася от ветровете към близките населени места. Пушекът е бил толкова голям, че се е виждал от Мадрид, който е на 30 км. Два хеликоптера са гасили огъня в рамките на 24 часа. Засега няма сведения за пострадали хора. Учебните часове в едно училище са били спрени, а властите бяха призовали хората да не отварят прозорците си. Една магистрала е била спряна за движение за 3 часа заради дима. Природозащитници предупреждават от години за екологичните рискове във връзка с бунището. Според кмета на градчето Гийермо Грос дел Рио пожарът е бил предизвикан умишлено: „Градът ни на практика е превзет от бунището. отправили сме много жалби за въздействието му върху околната среда и компанията дори беше осъдена за замърсяване”, заявява той пред АП. Собственикът на имота не е открит. Според местни медии той дължи над 600 хиляди евро глоби заради бунището, на което се смята, че са складирани около пет милиона гуми. Местните хора са наричали мястото „ гробище за гуми”, а вестник Ел паис пише, че то е било обявено за незаконно през 2003-та и оттогава властите се чудят какво да правят с него.

http://www.ekipnews.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>