Дясноцентристката “Сиудаданос” се устремява към върха на испанската политика

zx450y250_2517122source-reutersНовата центристка партия “Сиудаданос” (“Граждани”) бързо набира популярност в Испания, а лидерът й Алберт Ривера е политикът с най-високо одобрение в страната, пише “Ройтерс”. Основното послание на партията е политическа умереност.

Въпреки че съществува от почти десетилетие, “Сиудаданос” набира популярност чак преди няколко месеца, но вече оглавява проучванията за резултатите на изборите през есента. Икономическата криза и корупционните скандали в бизнеса и политическия елит позволиха на нови играчи като крайнолявата “Подемос” да излязат на преден план с посланията си за прекратяване на бюджетните ограничения.

Ривера от своя страна иска да прокара в испанската политика идеалите си за прозрачност, отговорност и умереност, които определя като “разумна промяна”. Той призовава към диалог между партиите, бизнеса и профсъюзите и обещава преход към свободен пазар, в това число данъчни промени, които да подпомагат предприемачеството и повече инвестиции в проучвания и развойна дейност.

“Хората искат дълбоки промени, но искат и да запазят онези части, които работят, например социалната система, продуктивната икономика, конституцията, Европа и еврото”, заявява лидерът на “Сиудаданос”. “Онези, които излизат на митингите ни, са онези, които направиха прехода към демокрация през 70-те години и децата им, които искат да запазят наследството им”, добавя той.

Публикувано тази седмица проучване сочи, че партията е привлякла подкрепата на около 20% от избирателите, в сравнение с 8%. Днес резултатите й са равни на тези на “Подемос”, управляващата народна партия и социалистите. През последната година членовете на партията са достигнали 22 000, а регистрираните симпатизанти – 100 000.

Критиците на “Сиудаданос” пък твърдят, че Ривера се интересува повече от публичността, отколкото от реалните реформи. “Подемос” са на мнение, че партията е креатура на бизнеса, който иска запазване на статуквото.

“Казват, че искат промяна, но кандидатът им за общинския съвет на Барселона е бивш депутат от народната партия, който е в политиката от десетилетия”, коментира Ада Колау, кандидатът на крайнолявата партия на същите избори.

Според анализатори дясноцентриската позиция на партията на Ривера го поставя в силна позиция да разпредели властта след изборите, в случай че социалистите и народняците не спечелят достатъчно гласове.

Източници на “Ройтерс” посочват, че управляващите в момента се опитват да се сближат със “Сиудаданос”, въпреки че премиерът Мариано Рахой й се противопоставя публично. Социалистите ги определят като “цивилизовано дясно” и коментират евентуален съюз.

Самият Ривера обаче отхвърля тези идеи. “След изборите може да има хаос, но това ще създаде нови възможности. Това зависи най-вече дали ние, новите партии, ще можем да предоставим не само промяна, но и стабилност и дали старите ще приемат, че настоящият политически цикъл е завършил”, казва той.

В случай че тези условия са изпълнени, Испания би си възстанови духа на консенсус, позволил бързия преход от диктатура към демокрация през 70-те години, смята лидерът. “В сходен момент сме. Разбира се, днес имаме демокрация, но демократичния ни режим се нуждае от голяма промяна”, добавя Ривера.
Основната промяна, която иска “Сиудаданос”, е икономическа. Партия обещава да увеличи инвестициите в образование и развойна дейност и да прокара промени в данъчното законодателство, които да подпомогнат предприемачите, които от своя страна ще създадат работни места за петте милиона безработни испанци.

Партията осъзнава, че настоящия икономически климат няма да позволи значителни инвестиции, а големите инфраструктурни проекти ще трябва да бъдат забавени. Според тях най-вероятно Испания ще трябва да премине през още лишения.

През февруари “Сиудаданос” обяви, че икономическата програма на страната ще бъде писана от професор Луис Гарсиано от London School of Economics, което беше прието много добре от испанския бизнес и от международните финансови анализатори.

Източник  Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>