Дъщерята на испанския крал бе обвинена в данъчни измами и пране на пари

zx450y250_2215131Дъщерята на испанския крал Хуан Карлос, инфанта Кристина, беше обвинена в данъчни измами и пране на пари, съобщи Би Би Си.

Четиридесет и осем годишната инфанта Кристина бе свързвана с бизнес аферите на нейния съпруг Иняки Урдангарин, който е разследван по обвинения за корупция.

Инфантата сега е официално заподозряна и трябва да се яви в съда на 8 март. За първи път член на кралското семейство на Испания по права линия ще трябва да отговаря на подобни обвинения.

Урдангарин, който е бивш олимпийски шампион по хандбал, посветил се на бизнеса, е заподозрян, че е отклонил 6.1 милиона евро държавни средства заедно с бившия си съдружник Диего Торес, докато е бил председател от 2004 г. до 2006 г. на дружество с нестопанска цел.

Съдията Хосе Кастро от съда в Палма де Майорка, който разследва от 2010 г. случая, пренебрегна мнението на испанската прокуратура да не се повдигат обвинения срещу Кристина, посочва “Франс прес”.

През пролетта на 2012 г. съдията за първи път предяви обвинения срещу инфантата, но това решение беше анулирано, след като прокуратурата го обжалва. Съдията се опитва да установи дали кралската дъщеря е имала връзки с финансовите измами, приписвани на съпруга си.

Новината за обвиненията срещу нея идват на фона на спад в подкрепата за испанския крал. Според скорошно проучване почти две трети от испанците искат кралят им да напусне престола в полза на сина си.

Миналата година испанското правосъдие обяви решение да се конфискува собственост на стойност 6.1 млн. евро на зетя на испанския крал. Конфискацията имаше за цел да покрие глоба, наложена от съда заради финансови злоупотреби, ощетили испанската държава. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>