Държавният съвет на Испания даде зелена светлина на Рахой да обжалва отделянето на Каталуния

zx450y250_2639585Държавният съвет във вторник даде зелена светлина на правителството на министър-председателят Марина Рахой да подаде жалба в Конституционния съд срещу противоречивото решение на парламента на Каталуния да започне процеса за обявяване на независимост от централните власти в Мадрид, пише El Pais.

Докато политическата ситуация продължава да се нажежава в автономния североизточен регион, лидерите на който призовават за безусловно отделяне от Испания, главният прокурор на Върховния съд поиска регионалните и национални сили за сигурност да останат в готовност да се справят с всеки акт на неподчинение, в случай, че съдът отсъди в полза на централното правителство.

Държавният съвет, който е върховният консултативен орган към правителството, вчера реши единодушно, че има достатъчно законови основания Рахой да обжалва приетата в понеделник резолюция за началото на процес на отделянето на Каталуния от Испания.

Министър-председателят се очаква да събере кабинета в сряда, за да обсъдят иска. По негови думи, той има твърдото намерение да спре движението за независимост. / Актуално.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>