Държавните ръководители на средиземноморските страни от ЕС изразиха днес подкрепата си за по-силна и единна Европа

x,qimage=3904939,asize=620.pagespeed.ic.JZZyAOZSWtМадрид, 28 януари /БТА/
Държавните и правителствени ръководители на средиземноморските страни от ЕС изразиха днес подкрепата си за по-силна и единна Европа, която да се противопоставя на общите предизвикателства, информира агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.

На срещата, състояла се в Лисабон, участваха премиерът на Испания Мариано Рахой, на Португалия – Антониу Коща, на Гърция – Алексис Ципрас, на Италия – Паоло Джентилони, и на Малта – Джоузеф Мускат, както и президентът на Франция Франсоа Оланд и президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Само при по-силна и единна Европа можем да дадем по-ефективен отговор, заяви след срещата португалският премиер.

Коща обясни, че срещата в този формат е дала възможност да се потвърди общата позиция в три ключови направления – икономически растеж, вътрешна и външна сигурност на ЕС и въпроса за миграцията.

Оланд призова за започването на нов етап в Европа, който се съпровожда от сближаване на икономическата политика в рамките на икономическия растеж и заетостта, както и изграждането на общо бъдеще въпреки предизвикателствата. Президентът на Кипър е на мнение, че трябва да се определи обща стратегия и да се мине от изявления към действия, за да се върне доверието в Европа.

Рахой съобщи, че следващата среща на държавните и правителствени ръководители на средиземноморските страни от ЕС ще се състои в Мадрид през април. По думите му преговорите в този формат са били полезни. Той призова за единна Европа и по-нататъшна интеграция в рамките на ЕС. Рахой допълни, че на срещата са били засегнати темите за борбата с тероризма, миграционната криза, отбранителната политика, както и за икономическия растеж и създаването на нови работни места.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>