Държавната помощ за “Банкиа“ отново възмути испанците

Протестите срещу държавната помощ за четвъртата по големина финансова институция в Испания – “Банкиа“ – набират сила. Стотици испанци, включително членове на движението на Възмутените се включиха в шествието в столицата Мадрид.

Под лозунга “Не крадете парите на хората“ и въоръжени с тенджери и тигани, с които вдигаха небивал шум, стотици хора от всякакви възрасти се включиха в шествие срещу плановете на правителството в Испания да национализира “Банкиа“ – четвъртата по големина банка в страната, ударена силно от кризата в имотния сектор и отпуснатите лоши кредити. Кабинетът в Мадрид обяви, че отделя 19 милиарда евро допълнителна помощ за “Банкиа“, които се прибавят към вече отпуснатите 4,5 милиарда евро. Това разгневи вложителите, които се възмутиха от наглостта на банкери и политици. “Откраднаха ми 68 000 евро от парите, които бях заделил за края на дните си като допълнение към мизерната ми пенсия. Тези негодници няма да ни върнат нищо“ – възмутен е Антонио Фернандес, пенсионер.

В демонстрацията се включиха мнозина членове на движението на Възмутените, които от миналата година провеждат масови протести срещу мерките за бюджетни съкращения, предприети от правителството на Мариано Рахой. Мирното шествие прерасна в сблъсъци с полицията пред централния офис на “Банкиа“ в Мадрид. Служителите на реда арестуваха един демонстрант, използвайки сила.

Междувременно на партийна среща на НП премиерът Мариано Рахой призова за по-голяма политическа и фискална интеграция и единство в Европа. Той прогнозира, че Гърция ще остане в еврозоната. Испания поиска помощ от 100 милиарда евро за рекапитализация на банките си. Бизнесът, банките и регионалните правителства изпитват все по-големи трудности да се финансират при сегашните високи нива на лихвите по заемите, и то в контекста на драстични бюджетни рестрикции. dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>