Домакинската работа пада на раменете на жените в Испания

Домакинската работа пада на раменете на жените в ИспанияСнимка: Архив Ройтерс

 

Въпреки всички заявки за равенство между половете домакинската работа пада на раменете на жените в Испания, показват данни от проучване, цитирано от испанското издание на The Local. Този факт не се променя, дори и жената да е на пълно работно време или дори и ако тя изкарва парите в домакинството.

Според данните на испанския Национален статистически институт (INE) жените вършат два пъти повече работи в домакинството. Седмично им се падат по 26,5 часа, свързани с отглеждането на деца, готвене, почистване и грижи за другите членове на семейството. За сравнение мъжете също вършат такива дейности, но само 14 часа седмично.

Статистиката не се променя съществено от официалната работа на жените. Работещите на пълен работен ден прекарват 25,2 часа в домакински дейности седмично, а тези на непълен работен ден – 29,6 часа.

Относително равенство между половете в Испания по отношение на домакинската работа се вижда при хората с висше образование, които живеят сами. Тогава мъжете прекарват 11 часа седмично в занимания, свързани с домакинството, а жените – 13,3 часа.

Никаква разлика няма при възрастните испанци, когато се грижат за своите внуци. Данните на INE показват, че и бабите, и дядовците прекарват по средно 16 часа в грижи за внуците си.

The Local отбелязва, че Испания е изминала дълъг път от ерата на Франко. Тогава основната роля на жените е била на домакини и те са можели да започнат работа, да придобият собственост или дори да отворят банкова сметка единствено с разрешението на своите съпрузи.

Днес равенството между половете все повече си пробива път и например разликата между заплащането на мъжете и жените е по-малка от средното в ЕС – 19,3%, спрямо 23,4% в ЕС.

От друга страна пък мъжете на пълен работен ден работят повече – 42,4 часа седмично спрямо 39,3 часа за жените. При непълен работен ден мъжете работят средно по 22,7 часа седмично, а жените – 21,6 часа.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Ралица Пейчева
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>