Испания – Договор за наем (Contrato de alquiler)

imagesВсеки от нас е подписал поне веднъж един договор за наемане на собственост – било то жилище или офис, като наемател или като собственик.

Почти винаги наемодателя е който се заема с изготвянето на договора за наем, но също би било възможно това да стане и от страна на наемателя. Редактирането може да се направи както от едната, така и от другата страна.

В някои случаи биха могли да се обърнат към фирма за административни услуги (GESTOR), агенция за недвижими имоти или адвокат.

Във всички случаи е необходимо да се обърне сериозно внимание на договора за наем, особено, ako сте страната, която не е редактирала договора.

В случай, че не е добре изготвен договора, може да бъдат засегнати интересите на наемодателя или на наемателя. Много от наемодателите използват модел за договор, който свалят от Интернет и само допълват данните без да се посъветват предварително с компетентно лице.

Този начин на решаване би могъл да предизвика юридически разногласия, тъй като cа за легнали основни аспекти, защитаващи само една от страните.

Поради тая причина всеки случай трябва да се решава сам за себе си и договорът да бъде приспособен както за интересите на едната, така и за същите на другата страна.

Най-добре е както наемодателя, така и наемателя предварително да се посъветват със специалист преди подписването на договора, за да бъдат избегнати изненади в последствие.

При изготвяне на договора би трябвало да се имат в предвид някои  фактори преди неговотo подписване.

- Предаването/ получаването на ключовете трябва да стане след подписване на договора; Трябва да се подписва всяка една страница на договора – това предотвратява подмяна на някоя от страниците;

В случай, че се стигне до юридическо решение на възникнал проблема, могат да бъдат подправени някои клаузи, които при подписването са били залегнали в него и след това са били подправени от заинтересуваната страна.

- Да се посочи банковата сметка, в която ще бъде внасян наема, като по този начин се акредитира изпълнение на задължението от страна на наемателя.

Препоръчително е да се избягват бележки от страна на наемодателя за платен наем.

- Да се посочи в договора реалното състояние на собствеността. В повечето случаи се посочва, че тя е в перфектно състояние. Хубаво е да се посочат дефектите, тъй като биха създали проблеми. Редно е да се посочи също по какъв начин ще бъдат отстранени дефектите и за сметка на кого ще бъдат разходите по отстраняването им.

- Трябва да се посочи забраната на даване под наем от наемателя на трети лица без разрешение от страна на собственика и в случай, че това стане да не бъде по-висок наема от наема, който плаща наемателя. Особено важен е тоя факт при комерсиален трафик на собствености така нареченото траспасо.

Това са петте най-важни елемента при изготвянето на договор за наем.

Статията подготви: Финансов експерт Руми Сарайска, Мадрид – Тел./ факс: 0034/ 91 817 58 91; Мобил: 0034/ 617 32 11 56; Ел. поща: sarayska@yahoo.es ;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>