Добрите отношения удължават живота


Отзивчивите колеги не само улесняват работата, но и могат да помогнат на хората да живеят по-дълго, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от израелско изследване.
Специалисти от университета на Тел Авив са установили, че добрите взаимоотношения с колегите влияят върху риска от смъртност, като тази зависимост е най-изразена във възрастовата граница между 38 и 43 години.
“Социалната подкрепа, отразяваща това колко добре е приет даден индивид в професионалната си среда, е сериозен индикатор за риска от смъртност по всякакви причини”, пишат изследователите в сп. Health Psychology на Американската асоциация по психология.
Д-р Ари Шаром и екипът й са анализирали медицинските картони на над 800 служители, които са били наблюдавани в продължение на 20 години, както и въпросници, отчитащи условията на работа.
Изследователите са установили, че макар оплакванията от шефа да са любимата тема на служителите, наличието на отзивчив началник не влияе върху риска от смъртност.

Българска Телеграфна Агенция /БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>