Добра новина за Испания: Социалистите след 10 месеца бойкот ще допуснат Мариано Рахой да състави правителство

ob_449dbf_mariano-rajoy-webПродължилата 10 месеца политическа парализа в Испания е на път да приключи, след като опозиционната социалистическа партия се съгласи да гласува с “въздържал се” на вота на доверие на новото правителство в Мадрид.

Той на-вероятно ще бъде коалиция на управлявалите досега консерватори от Народната партия на премиера Мариано Рахой. Гласуването в парламента ще е в следващите няколко дни.

1476383912_306356_1476432526_noticia_fotogramaОт висшето ръководство на социалистите 139 души гласуваха за край на бойкота на този сценарий, който няма как да се реализира, докато депутатите им гласуват “против”. За продължаване на съпротивата гласуваха 96 социалисти от близо 250 с право на глас.

Новината вероятно ще бъде посрещната с облекчение от пазарите в понеделник, защото това би премахнало важна пречка за възстановяване на икономиката и разблокиране на институциите. До 30 октомври трябваше да се разреши конфликтът, защото в противен случай страната трябваше да отиде на трети парламентарни избори в рамките на 12 месеца.

През декември и през юни Рахой печели изборите, но не успява да събере достатъчно, за да управлява самостоятелно. Последният път традиционната двупартийна система окончателно бе разбита, след като новите партии Podemos и Ciudadanos събраха заедно близо една трета от депутатите в парламента.

1477164170_148418_1477209402_noticia_fotogramaМнозина социалисти смятаха, че ако техният твърдолинеен лидер Педро Санчес продължи да не отстъпва, на третия вот те ще станат трета по популярност сила зад левите популисти от Podemos. Под вътрешен натиск и спорни апаратни ходове Санчес се оттегли от ръководния пост.

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>