Днес след обяд Артур Мас беше избран за президент на област Каталуня

índice

Референдумът за независимост на Каталуня определен за 2014 година.

Досегашният каталунски премиер и привърженик на независимостта Артур Мас беше избран за втори премиерски мандат. Каталунският 135-местен парламент подкрепи със 71 гласа “за” националистът.

За Мас гласуваха членовете на неговата партия “Конвергенция и съюз” и каталунските крайно леви. Против гласуваха членовете на Партията на народа на испанския премиер Мариано Рахой, която е срещу независимостта на Каталуния, както и депутати от няколко други партии.

Мас беше утвърден за втори премиерски мандат, след като неговата формация спечели най-много места в регионалния парламент на местните избори на 25 ноември. Тогава обаче партията не получи абсолютно мнозинство и трябваше да търси подкрепата на радикалите.

Премиерът свика предсрочни избори в разгара на кризата с идеята, че ще събере абсолютно мнозинство, а после ще свика референдум и ще обяви независима Каталуния.

Двете партии, които ще управляват в коалиция следващите 4 години подписаха споразумение за провеждането на референдум за независимост на Каталуня през 2014 г., който според централната власт е нелегетимен и незаконен.

Правителството на Мариано Рахой излезе с изявление, че този референдум противоречи на Конституцията на страната и, че ще бъде сезиран Конституционния съд.

/klassa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>