Днес в Брюксел започна конференцията за българите в чужбина

Днес в Брюксел започна конференцията за българите в чужбина, по инициатива на вицепрезидента Попова, която се провежда в Европейския парламент. Заради мястото (Брюксел, а не София), времето (делнични, а не почивни дни) и философията на дневния си ред (теми, които включва и които не включва), срещата провокира противоречиви реакции сред българската диаспора.

По официална информация, 172-ма души от 23 държави са се регистрирали за участие. (Програмата на конференцията може да се види тук.) Според думи на Маргарита Попова в нейно интервю за националното радио по-рано днес, в бъдеще ще бъдат организирани още такива среща. Две от тях щели да бъдат в България.

В панел 1 „Изучаване на български език и култура зад граница“ председателят на Асоциациите на българските училища зад граница Боян Кулов е предложил да се създаде Институт за български език и култура зад граница.

В панел 2: „Институционално представителство на българите зад граница“ Стефан Манов от Временните Обществени съвети на българите в чужбина е акцентирал върху следните неща:

- Механизъм, чрез който българите в чужбина да бъдат представени в политическия живот на страната. Да участват в правните политики на страната на институционално ниво;

- Активно избирателно право: гласуване в чужбина. Имаме го по принцип. Трябва облекчаване на гласуването в чужбина;

- Специфични изборни представителни институции – съвети на диаспората;

- Пряко политическо представителство чрез избирателен район “Чужбина“;

- Политическите права на гражданите с двойно гражданство – пасивно избирателно право. В момента двойните граждани не могат да бъдат избирани.

- Как работи това по света, какви модели има. Преглед на държавите, които имат тези структури: Франция, Испания, Италия, Португалия, както и Сърбия.

Стефан Манов е започнал презентацията си с щекотливия въпрос: “За да ви събудя в този час, българи в чужбина, познавате ли Вашия депутат?”

Утре срещата продължава.

Източник: Euro Chicago

/bgnow.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>