Диета на пациентите с диабет

Идеалната диета е балансиран хранителен режим, който отговаря на нашите нужди, вкусове, физическа активност и начин на живот. Разписанията, видовете и количество на храната е добре да са планирани и пригодени специално за нас.

В идеалния случай трябва да научим за принципите на хранене  и да направим някои промени в хранителните синавици. Колкото по-добре разбираме  диетата и принципите, на които се основава, както ипо-голямата ѝ гъвкавост , по-добре можем да се наслаждаваме.

Диетологът може да ни помогне да тръгнем по пътя към правилното хранене и доброто здраве. Той също може дани даде насоки как  да променим любимите си рецепти, за да отговарят на нашия режим на хранене.

След като разбирем хранителните си нужди, ние сами ще можем да създавамесвои собствени менюта и да вземаме разумни и важни решения за диетата си.

Основни принципи на хранене за хора с диабет: Храните са разделени в три групи: въглехидрати, протеини и мазнини. Въглехидратните храни включват хляб и хлебни изделия, картофи, ориз, захар, плодове, зеленчуци и др. Когато усвояваме въглехидратите, осигуряваме енергия. Протеиновите храни са месо, птици, риба, яйца, сирене, боб ( фасул ), ядки, семена и други бобови растения. Kогато усвояваме протеини, ги използваме за ремонтни процеси в организма. Някои протеини може да се използват за производство на енергия.

Мазнини. Тези храни включват масло, маргарин, сметана и др. Когато се усвояват, мазнините се отлагат в мастните клетки, или се използват по-късно, ако е необходимо за произвеждане на енергия.

Нашият план на хранене трябва да съдържа някои храни от тези три групи, в количества, които да насърчават добър контрол на нашия диабет, като същевременно се осигуряват достатъчно енергия и материали, с които да се ремонтира и поддържа тялото.

Калории: Калорията е единица за топлина, която се използва за изразяване на капацитета на производството на енергия от храната. Нашият диетолог ще изчисли от колко калории се нуждаем всеки ден и какви храни трябва да бъдат получени. Това се прави като се вземат предвид нашето тегло, височина, ниво на физическа активност, нуждите за растеж ( ако възрастта продължава да расте ), обмяната на веществата, както и начина на живот като цяло.

Например, един млад човек, който има интензивна физическа активност и нормално тегло, се нуждае от повече калории. Не забравяме, че ако ядем повече калории, отколкото се нуждаем, тези калории ще бъдат съхранявани от тялото под формата на мазнини.

Прекалена пълнота: Ако сме с наднормено тегло, нашата цел е да го намалим! Можем да отслабнем, ако ядем по-малко калории ( като се има предвид, че само калориите не са орентир и като цяло калориите в дадена храна не са винаги това, за което се пише в съдържанието, но един истински професионалист ще организира всичко  ) отколкото изразходваме с нормално ниво на активност, а също и увеличаване на размера на упражненията, които правим. Половин килограм телесни мазнини се равняват на 3500 калории. За да загубим половин килограм на седмица, трябва да ядем с 500 калории по-малко на ден.

Ако смятаме, че това е твърде много за толкова малко загуба на тегло от диетата, не трябва да забравяме, че с половин килограм на седмица ще са реалност в рамките на една година, 26 кг по-малко. Но е добре да действаме така, непрекъснато. За постигане на здравословно тегло, трябва да развием навици за здравословно хранене и за да успеем да запазим килограмите е важно да продължим с тези навици.

Нека сме реалисти: Да направим радикална промяна в живота си отнема време! Но, тази промяна, не са лишенията при задоволяване на нереалните нужди, които сме имали преди, а реалната храна, която всеки е разумно да приема с някои различия. Да запишем теглото си и така ще забележим, когато се отбелязва напредък и когато не. Да се опитваме да идентифицираме причината, поради която сме загубили стимул, и да продължаваме.

Насоки за здравословно хранене: Някои много прости неща можем да направим, за да следваме диетата си по-лесно: Планираме храненията си ( с помощ от професионалист ), така че те да са изработени от здравословни съставки, а не само това, което е най-лесно да се хапне или това, което е в хладилника. Дъвчим бавно и напълно, наслаждавайки се на всяка хапка, вместо да ядем толкова бързо, колкото да можем да приключим по-скоро!

Съвети, които следваме и които си струват действията: Ядем растителни мазнини в разумни за нас количества! Месото не е най-желателната храна! Използваме риба в нашата храна. Елиминираме от диетата мастни храни като колбаси, масло, маргарин,  салатни сосове и свинска мас. Ядем по-малки количества млечни продукти или ги изключваме!

Увеличаваме фибрите! Ядем пълнозърнести храни! Ядем повече зеленчуци – сурови, както леко минали през парата. Вместо пиене на плодов сок, ядем пресни плодове. Консумираме някои храни с високо съдържание на фибри, които могат да бъдат нови за нас като ечемик, булгур, просо, ръж, кафяв ориз, различни видове боб, леща, грах и др. !!!   Фибрите предизвикат газове, ако ядем прекалено много и твърде бързо!

Намаляване на солта: Не добавяме сол към храната, когато готвим ( след като свалим от котлона яденето, тогава добавяме малко розова сол ) и се опитваме да свикваме да не носим солницата на масата, за да не добавяме допълнително сол. Оставяме храни с високо съдържание на натрий като консервирани супи, шунка, колбаси, туршии и др.

Намаляваме приема на захар: Да не се използва захар! Ако сме свикнали да добавяме захар към питиетата си, не използваме изкуствени подсладители като аспартам или захарин. Може понякога да подслаждаме с чист натурален пчелен мед. Избягваме желе, мармалад, бонбони, желатин, торти и сладкиши. Вместо да  ядем консервирани плодове и сиропи, избираме пресни плодове.

!!!  Това са много общи насоки и то най-вече свързани с храненето! За да се случат нещата при нас ефективно и здравословно, се консултираме с профисионалист!

 

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>