ДИЕТАТА на диетолог екотерапевт Теодосия Станева за ПРОЛЕТ 2019 с морков и рукола

 

ДИЕТАТА на диетолог екотерапевт Теодосия Станева за ПРОЛЕТ 2019 с морков и рукола

56582230_10213916535375034_2539064298936729600_n

 

 

 

Прочети за ползите на моркова и руколата и си поръчай диетата в:

Онлайн кабинет!

 

 

МОРКОВЪТ е една от най-здравословните храни, подходящи за всяка диета.

Съдържа: 88,8% вода, 8,2% захари, 1% целулоза, 0,2% мазнини, витамини A, C, B1 и B2 и други вещества.

Две от най-известните му свойства са за укрепването на кожата и подобряването на очното здраве. Но, освен това, той има и други предимства, които правят този зеленчук един от най-добрите захранващи растения за организма на човека.

Подсилва ума. С високото си съдържание на калий и фосфор, морковът работи като регенератор на нервите, което го прави добра храна за подсилване на уморените умове.

Защитава сърцето като поддържа артериите свободни от появата на плаки.

Морковът е източник на фибри с действие на естествено слабително средство, т.е. предотвратява запек.

Като зеленчук с високо съдържание на вода, той е диуретик и е много полезен за хората със затруднения при уриниране.

Грижи се за зъбите и венците, тъй като флуоридът, който съдържа предпазва да се наслояват бактерии по зъбите и венците.

Този зеленчук е идеален за кърмещите жени, тъй като повишава качеството на майчиното мляко с бета-каротин.

Укрепва косата и ноктите, отново благодарение  на бета-каротина, вещество, което тялото превръща във витамин А, който се грижи и за тяхното здраве и блясък.

Морковът не подобрява зрителната острота, но витамините му помагат за здравето на очите ни, като предпазват ретината и предотвратяват появата на катаракта.

Този зеленчук съдържа голямо количество антиоксиданти, които забавят процесите на стареене и помагат на кожата да остане свежа и без бръчки.

Морковът е една от храните с най-много противоракови свойства. Това се дължи на високото му ниво на каротеноиди.

 

 

РУКОЛАТА има високо съдържание на калций – 160 мг / 100 грама. Калцият е един от макроминералите, от който ни е нужно около 100 мг / ден. Бебето започва да натрупва калций в костите си още от третия триместър на бременността и това продължава до ранна зряла възраст. От зрелостта натам във времето количеството калций започва постепенно да се губи. Ето защо този минерал трябва да се консумира ежедневно за поддържане на кръвните нива.

Съдържа още: 92 мл вода, 3,65 г въглехидрати, 2,05 г захари, 1,6 г фибри, 0,66 г мазнини и други вещества.

Руколата снабдява с антиоксиданти. От една страна са тези, които осигуряват витамин А, който има каротеноиди като лутеин и зеаксантин, от друга страна съдържа 15 мг витамин С, друг мощен антиоксидант. Антиоксидантите помагат на имунната система в нейната задача да ограничи клетъчното окисление, причинено от свободните радикали.

Фитохимичното съдържание на ръколата потиска активността на клетките, които могат да причинят рак. Фитохимикали като сулфорафан, тиоцианати и индоли могат да помогнат за предотвратяване на рак, като рак на гърдата, на яйчниците или на простатата.

Осигурява жизненоважен около 4 мг магнезий за производство на енергия. Този макроминерал присъства в повече от 300 биохимични реакции, като една от тях е да помогне на мускулите да произвеждат енергия.

ВРЕМЕ Е ЗА ПРОЛЕТНА ДИЕТА…

ВЛЕЗ, тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>