Джебчиите в Барселона станаха толкова много, че ги подгониха граждански патрули

768x432-6Кражбите и нападенията в Барселона се увеличиха дотолкова, че срещу джебчиите се организират “граждански патрули”. Жертви на престъпниците са най-вече многобройните туристи.

Миналата сряда консулството на САЩ във втория по големина испански град предупреди американските граждани, че това лято “има увеличаване на престъпленията, съпътствани с насилие”, и ги посъветва да не носят ценни часовници или бижута. През последните дни посланикът на Афганистан в Испания беше нападнат и часовникът му беше откраднат, а 91-годишна французойка беше приета в болница след падане, предизвикано от крадци, които дръпнали верижката от врата й. От юни насам бяха регистрирани осем убийства – по-скоро рядък факт за този град. Южнокорейска чиновничка почина, след като беше ранена по време на кражба.

Влиятелната хотелиерска асоциация на града през юли открито изрази безпокойство от “големите пропуски” в сферата на сигурността, които биха могли “сериозно да накърнят репутацията на Барселона”.

Изправен пред тези активно отразени в медиите инциденти, Алберт Батле, който отговаря в общината за сигурността, призна, че има “криза в сигурността” и призова да се “направи сериозен и отговорен анализ” на ситуацията. Според полицията кражбите са се увеличили с 28 процента между 2016 г. и 2018 г. Тенденцията за повишаване продължи със скок от 31 процента за една година на кражбите, съпътствани с насилие, през първото шестмесечие на 2019 г.

Но за сметка на това престъпленията (убийства и наранявания) са намалели през първата половина на годината и ръстът на убийствата на глава от населението остава много по-малък в сравнение с този в Лондон, Берлин или Брюксел.

“Барселона остава един много сигурен град. Има увеличаване на несигурността, но то не ми се струва достатъчно, за да има безпокойство като настоящото”, казва Соня Андолз, експертка по политиките за сигурност. Според нея увеличаването на несигурността е свързано с туристическия бум, който винаги привлича джебчиите.

От 1990 г. до 2017 г. броят на туристите, отседнали в хотел в Барселона, скочи от 1.7 милиона на 8.8 милиона, посочва Общинският център за наблюдение на тенденциите в туризма. Към тази цифра трябва да се добавят 2.7-те милиона пътници на круизни кораби и 2.4-те милиона туристи, наемали апартаменти.

60 процента от кражбите стават в най-посещаваните зони -стария град и квартала “Ешампле”, в който се намира базиликата “Саграда фамилия”.

Старият град е “оставен на произвола на съдбата”, казва Густаво Екуия, чийто магазин за аржентински специалитети неотдавна беше обран три пъти за една нощ. “Има все повече проблеми, страшно много кражби и намушкани хора”, допълва той.

Проблемът придоби политическо измерение, когато кметът Ада Колау, която е на власт от 2015 г., беше обвинена в прекалено мек подход към проблема. Общината се защитава, като изтъква, че има увеличаването на бюджета за сигурност и че областта използва повече полицаи, включително части за борба с размириците. Но според полицията само един от десет престъпници, задържани за грабеж с насилие в периода 2018-2019 г., е бил пратен в затвора.

Обезпокоени, жителите на Барселона организират “граждански патрули”, които обикалят града и метрото, скандирайки: “Джебчии, джебчии, Барселона е пълна с джебчии” и носят плакати на няколко езика. Когато в метрото заподозрят някого, че е джебчия, “гражданските патрули” започват да свирят и извеждат човек от влака или от метростанцията.

“Свидетели сме на толкова несигурност, на такова безпокойство, че си казваме: или правим нещо, за да възстановим реда в Барселона, или тя ще се превърне в един южноамерикански град”, казва Елияна Гереро, колумбийка, която отпреди 12 години е започнала да патрулира сама в метрото.

“Преди подобно нещо не се случваше. Имаше кражби, но не и такова насилие като сега”, казва Елияна, брокер на недвижими имоти, неуспяла да постъпи на работа в полицията.

Но властите и експерти възразяват срещу тази инициатива. “Разбирам, че хората искат решения. Но да започнат сами да раздават правосъдие не е решение. Един гражданин без образование, без униформа и без контрол не може да играе такава роля”, казва Соня Андолз. /БТА

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>