Де Гиндос: Испанските банки са все по-силни

índice

Според финансовия министър частният сектор вече се е преструктурирал към новите условия на работа


След рекапитализацията и реформите в испанския банкова сектор финансовата индустрия в страната „днес е по-силна и устойчива отпреди“, заяви Луис де Гиндос, финансов министър на правителството в Мадрид, цитиран от MarketWatch.

В интервю за германския всекидневник Die Welt Гиндос коментира, че банките в страната вече отпускат повече кредити за частния сектор.

Той очаква испанската икономика да се върне към растеж до края на годината . „За четвъртото тримесечие на 2013 г. ние очакваме лек ръст спрямо същия период на миналата година“, посочва той.

Испания се оказа една от най-тежко засегнатите от дълговата криза страни в еврозоната, след като колапса на сектора на недвижимите имоти в страната нанесе сериозен удар на испанските банки и публичните финанси като цяло.

Като следствие от тези проблеми испанската безработица достигна рекордни нива. По последни данни на Европейския статистически институт през ноември безработицата в страната е достигнала 26,5%.

Тенденцията на нарастване на безработицата вероятно е към своя край, казва Гуиндос. Частният сектор вече е извършил основната част от необходимите корекции и „за напред не очакваме много нови сълращения“, изтъква той.

Нещо повече, министърът прогнозира, че до края на годината уволненията в публичния сектопр ще престанат и като цяло пазарът на труда ще се стабилизира. /investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>