Деца ще рисуват като Пикасо в безплатните ателиета на “Изиарт”

zx450y250_2638940[Изиарт]

Единадесет тематични детски ателиета по рисуване са част от съпътстващата програма за изложбата на Пикасо, която ще бъде подредена в Националната галерия “Квадрат 500″ от 30 октомври до 25 януари, съобщиха организаторите от фондация “Изиарт”.

От 31 октомври до 23 януари фондацията заедно с организаторите от посолството на Испания и института “Сервантес” са подготвили съботна програма за децата от 10 до 12 часа. Малчуганите първо ще разглеждат изложбата в двореца, а след това ще имат занимания в “Квадрат 500″.

Идеята е децата да имат безплатен достъп до ателиета по рисуване, да рисуват и да се забавляват, като едновременно с това се запознават с произведенията на изкуството в галериите. Осигурени са всички материали за заниманията, а преподавателите на “Изиарт” ще са на тяхно разположение за съвет или помощ. На края на всяко ателие се организира импровизирана изложба с рисунките на децата, чиято цел е да им даде самочувствие и самоувереност на истински творци, отбелязват от фондацията.

Актуална информация за ателиетата можете да откриете на “Фейсбук” профила на Easyart, а за записвания: easyart.pr@gmail.com

Ателиетата са напълно безплатни, като включват теоретична и практическа част по няколко теми, чрез които децата ще се запознаят с различните периоди и стилове в творчеството на Пикасо:

1. Копия на класически картини и Пикасо – на 31 октомври от 10 до 12 ч. – без записване, без възрастови ограничения.

Децата ще имат възможност да се запознаят с изложбата на Пикасо, да научат повече за творчеството на художника и да направят собствена интерпретация ала Пикасо на класически картини, намиращи се в “Квадрат 500″.

2. Кубизъм – на 7 ноември от 10 до 12 часа – без записване, за деца между 7 и 14 години.

Пикасо е един от първите художници ,които започват да деформират предметите в своите картини, използвайки разнообразни геометрични фигури. Наблягайки на нестандартната и начупена форма за сметка на разнообразните цветове, той създава първите кубистични произведения. Ако и вие сте почитатели на модерното изкуство, задължително посетете ателието, посветено на кубизма, където децата ще научат повече за този стил и ще могат да направят свое кубистично произведение.

3. Митологията и Пикасо – на 14 ноември от 10.00 до 12.00 ч. – без записване, за деца между 7 и 14 години.

Работейки в стила на сюрреализма, Пикасо намира вдъхновение в многобройните сюжети и фантастични същества от гръцката митология. В изложените гравюри на Пикасо можем да видим сцени от гръцката митология, както и да срещнем много кентаври и минотаври (особено в рисунките и графиките му). Митологията му помага, използвайки въображението си, да създава същества, сглобени от различни животни, хора и предмети. По примера на Пикасо децата ще имат възможност да експериментират с различни митологични образи и да илюстрират някой от най-известните старогръцки митове.

4. Японски щампи и Пикасо – на 21 ноември от 10 до 12 ч. – с предварително записване, група до 20 деца между 7- и 14-годишна възраст.

Японските щампи (или дърворези) имат изключително изтънчена рисунка и много свободна линия със силна стилизация. Точно тази свобода и лекота на линията и стилизация са вдъхновили някои от графиките и рисунките на Пикасо. В детското ателие всеки ще може да направи свои интерпретации на японските щампи в “Квадрат 500″ ала Пикасо.

5. Колаж – на 28 ноември от 10 до 12 часа – с предварително записване, група до 20 деца между 7 и 14 г.

По следите на кубизма Пикасо започва да използва в своите картини парчета хартия, вестник, кожа и други материали, които залепва едно до друго. Така той подчертава още по-силно геометричните форми и ръбове и използва различни материи вместо цветове. В ателието, посветено на колажа, децата ще имат възможност да направят собствен колаж от различни интересни материали.

6. Портрет и Пикасо – на 5 декември от 10 до 12 ч. – с предварително записване, група до 20 деца между 7 и 14 г.

Портретите на Пикасо са винаги запомнящи се, те носят дълбока емоционалност. В тях на първо място е психологическото въздействие, а не красотата или приликата. Деформациите и острите цветове в кубистичните му портрети, спокойните форми и студени тонове от синия период подтикват зрителя към дълбок размисъл. Следвайки своя собствен стил, всяко дете ще има възможност да се научи как да прави въздействащ портрет.

7. Африкански маски и Пикасо – на 12 декември от 10 до 12 ч. – с предварително записване, група до 20 деца между 7 и 14 години.

В кубистичните творби на Пикасо ясно могат да се видят образи, заимствани от африканското изкуство. Маските на различни африкански племена със своята простота, ясната си геометрия и мистичното си въздействие дават много нови идеи на художника. В ателието, посветено на африканските маски, децата ще имат възможност да направят собствена маска, вдъхновена от африканското изкуство от колекцията на “Квадрат 500″.

8. Монотипия – на 19 декември от 10 до 12 часа – с предварително записване, група до 20 деца между 7 и 14 г.

Пикасо използва почти всички печатни техники, сред които и монотипията. Монотипията е печатна техника, при която прясно нарисувана с бои или мастила плоскост се отпечатва върху хартия. Полученото изображение е само едно и не може да бъде повторено. Със своята свобода и бързина на изпълнението тя дава на художника множество възможности за експериментиране. Как да направите своя монотипия? Елате на нашето ателие!

9. Линогравюра – на 9 януари от 10 до 12 ч. – с предварително записване, група до 20 деца между 10 и 16 г.

Линогравюрата е вид високопечатна техника, която се изпълнява сравнително бързо, но не позволява много детайли и финни щрихи. Тази техника приляга идеално на Пикасо, заради силната геометрия и декоративна контрасност която използва. Не е трудно. Елате и опитайте да направите своя линогравюра.

10. Копия на класически картини и Пикасо – на 16 януари от 10 до 12 ч. – без записване, без възрастови ограничения

Децата ще имат възможност да се запознаят с изложбата на Пикасо, да разберат повече за творчеството на известния художник и да направят собствена интерпретация ала Пикасо на класически картини, намиращи се в “Квадрат 500″

11. Митологията и Пикасо – на 23 януари от 10 до 12 ч. – не е необходимо записване, ателието е подходящо за деца от 7 до 14 години.

Работейки в стила на сюрреализма, Пикасо намира вдъхновение в многобройните сюжети и фантастични същества от гръцката митология. В изложените гравюри на Пикасо можем да видим сцени от гръцката митология, както и да срещнем много кентаври и минотаври в неговите произведения (особено в рисунките и графиките).

Митологията му помага, използвайки въображението си, да създава същества, сглобени от различни животни, хора и предмети. По примера на Пикасо децата ще имат възможност да експериментират с различни митологични образи и да илюстрират някои от най-известните старогръцки митове. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>