Дефлация в Испания за единадесети пореден месец

deflation 310x170Окончателните данни на испанската статистика INE показват, че индексът на потребителските цени в Испания се понижава през май за пореден месец от близо година. В същото време дефлацията в страната се оказа най-слаба от седем месеца насам, съобщават от БНР.

Потребителската инфлация (CPI) се повиши през май с 0,5% на месечна база след растеж с 0,9% през април, но на годишна база испанската инфлация се понижи с 0,2% след спад с 0,6% през предходния месец. Въпреки че страната остава в дефлация за единадесети пореден месец, понижението на индекса на потребителските цени през май е най-слабо от ноември 2014-а година насам.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (HICP) се повиши през май с 0,4% след растеж с 0,7% през април и се понижи на годишна база с 0,3% след спад с 0,7% през предишния месец.

Основната инфлация в страната (изключвайки цените на храни и енергия) обаче нарасна с 0,5% на годишна база след повишение с 0,3% през април, достигайки най-високо ниво от 2013-а година насам. Това е в подкрепа на очакванията за скорошен край на дефлацията в Испания. / Дир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>