Десет съвременни български филма ще бъдат показани в Барселона

zx450y250_2681605От 5 януари, във Филмотеката на Каталуния в Барселона започна тематичния цикъл “България, невидимата Европа”, посветен на съвременното българско кино.

Програмата от 10 български игрални и документални филма, заснети през последните 15 години, ще се върти в двата салона на музейния комплекс на Каталунската филмотека до 29 януари, а селекцията илюстрира някои ключови теми за киното ни от периода: България и българите през погледа на чужденеца, социализъм, постсоциализъм и преход, вътрешната емиграция, социалния разпад, изгубените поколения.(Пълната програма можете да видите в прикачения файл.)

Десетте селектирани филма са “Дзифт” на Явор Гърдев,”И Господ слезе да ни види” на Петър Попзлатев, “Виктория на Мая Виткова, “Аве” на Константин Божанов, “Подслон” на Драгомир Шолев, “Цветът на хамелеона” на Емил Христов, “Емигранти” на Ивайло Христов, “Момчето, което беше цар” на Андрей Паунов, “Обърната елха” на Васил Живков и “Цветанка” на Юлиан Табаков.

“България, невидимата Европа” (с някои изменения и допълнения) ще бъде показана през втората половина на февруари и началото на март и в Националната испанска филмотека в Мадрид. Подробности около събитието там ще бъдат обявени непосредствено преди започването му, съобщиха от българското посолство в Мадрид.

За пръв път от 1989 г. насам в Испания ще бъде показано съвременно българско кино в собствен контекст, представено от авторитетни местни институция и с изключителна ориентация към местната публика. Организатори са Филмотеката на Каталуния в Барселона, Националната испанска филмотека в Мадрид, Посолството на Република България в Кралство Испания и с подкрепата на Държавен културен институт към Министерството на външните работи и Национален Филмов център.

Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>