Десетки хиляди испанци протестираха срещу корупцията и икономиите

índice

Десетки хиляди испанци протестираха в събота срещу дълбоките икономии, приватизацията на публичните услуги и корупцията в политиката, съобщи “Ройтерс”.

Студенти, доктори, синдикати, млади семейства и пенсионери проведоха мащабни демонстрации на фона на продължаващата пета година икономическа криза и увеличаващата се безработица.

“Съкращават там, където не трябва, здравеопазване, образование… основни услуги. А последният корупционен скандал е само малка част от много голям айсберг”, коментира Алберто, 51-годишен служител в германска фирма в Мадрид.

Протестите в Испания станаха ежедневие заради мерките за икономии, които налага консервативното правителство на Мариано Рахой в опит да намали един от най-високите бюджетни дефицити в еврозоната и да възстанови икономиката от спукването на имотния балон.

Рахой въведе едни от най-дълбоките бюджетни съкращения в демократичната история на Испания в опит да убеди инвеститорите, че страната може да понесе икономическата криза, без да поиска международна спасителна помощ.

Повече от половината млади хора в Испания обаче са безработни, а растежът не се очаква да се възстанови до следващата година. В същото време корупционните скандали в управляващата партия, както и в кралското семейство, разочароваха много испанци от лидерите им.

С плакати, осъждащи всичко, от съкращенията в здравеопазването до спасителната помощ за испанската банкова система, протестиращите в неделя биеха барабани и скандираха на фона на засилено полицейско присъствие.

Според ИТАР-ТАСС 45 души, сред които 12 полицаи, са били ранени в безредиците тази нощ в Мадрид след вчерашната многохилядна демонстрация срещу икономическата политика на правителството, предаде БТА.

По полицейски данни при сблъсъците са били арестувани 40 души. Демонстрациите и митингът вчера преминаха общо взето спокойно, съобщиха от полицията.

След това, когато хората започнали да се разотиват, радикално настроени протестиращи започнали да палят автомобили и контейнери за смет и да трошат столове и маси в уличните кафенета, което наложило органите на реда да се намесят със сила. /dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>