Десетата световна среща на българските медии

xqimage2002313.pagespeed.ic_.s2HushbJTn-480x294Момент от първия ден на Десетата световна среща, в който участваха и вицепрезидентът Попова, както и представители на ДАБЧ. Снимка: БТА

Публикацията съдържа записи и резюмета от изказвания на различни участници в Десетата световна среща на българските медии, която започна в понеделник в София, проведе втория си ден в Босилеград и ще завърши днес в Цариброд, Р. Сърбия. Записите са направени от журналистката от Радио България Илиана Райчева, която много активно следи и отразява в поредица от предавания най-различни въпроси, проблеми и теми, свързани с българската диаспора.

.

21_bulgar2Изказваме специална благодарност на г-жа Райчева за ценния й журналистически принос в отразяването на всички теми, по които е работила и работи в Радио България, в полза на българската диаспора и запазването на нейните живи връзки с Родината; за изборния процес в чужбина и изборното законодателство; и за колегиалното й отношение и сътрудничество. Както разбира се и за това, че ни предостави аудизаписите с изказвания на различни участници в Десетата медийна среща, които можете да чуете по-долу.

Маргарита Попова на Десетата световна среща на бългаските медии. Снимка: БТА

М. Попова на Десетата медийна среща. Снимка: БТА

Аудио запис на части от изказването навицепрезидентаМаргарита Попова на Десетата световна среща на българските медии, в което става дума за основната тема на тази юбилейна среща – а именно родолюбието в глобалния свят. За нужната от това духовността и националната идентичност да не бъдат жертвани и подценявани във времето на галопираща икономика и на общо бюрократично говорене, а напротив – да бъдат защитавани, ценени и развивани. Както и за това, че българските институции трябва да си сътрудничат във връзка със Стратегията за българите в чужбина, а дипломатическите ни представителства трябва да са по-активни в защита на националните интереси и на българските общности зад граница.

Аудио запис на част от изказването на Мариана Христова, редактор наEurochicago.com, в което се говори за ролята на Временните обществени съвети на българите в чужбина в създаването на Стратегията за българите в чужбина, както и за облекчените условия за гласуване на българските граждани в чужбина, записани в Изборния кодекс. За институционалното представителство на диаспората, което така и не е създадено, макар че е предвидено още в Закона за българите в чужбина, приет през 2000 г.; за върнатия проект на ДАБЧ за нов такъв закон през 2011 г., поради неговата непригодност; за самоорганизиралите се активни българи по света, свързани в т.нар. Временни обществени съвети. Както и за това, че понякога самите институции, за които има записани задължения в приетата през юли тази година Стратегия, се оказват незапознати с тях.

Максим Божилов

Максим Божилов

Аудио записи на част от изказванията на Иван Сотиров, представител на в. „България Сега“ – Чикаго, САЩ; на Максим Божилов от в. „Български хоризонти“- Торонто, Канада; на Евгени Веселинов отBulgarica.com – Лос Анжелис, САЩ; на Юри Донковот БГ ГЛАС – Австрия и на Димитър Владимиров иКони Димитрова от ДАБЧ, на първия панел от Десетата среща. В изказванията става дума за смисъла на Стратегията за българите в чужбина, за нейното финансиране; за проблема с избледняването на националните корени и език при второто поколение емигранти; както и това, че за емигрантските медии в тази стратегия почти не е помислено.

Източник: eurochicago.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>