ДЕПРЕСИЯТА

ДЕПРЕСИЯТА…Коя е ТЯ? Защо ИДВА при нас? Депресията ни прегръща някак незабелязано…

Мракът се спуска бавно в съзнанието ни, както идването на ноща след дългия ден… Тъмнината ни обвзема неусетно или неочакващо за нас да е толкова сериозно положението, което сме си очертали и оцветили с негативизъм и страх. Започваме да мислим, че това е края на виделината за нас.

И… в един момент разбираме ( а често се случва и да не го осъзнаем ), че трябва да се преборим със себе си, за да я прогоним – онази депресия, която сме повикали, повикали… и тя е дошла да ни навести и не желае да си отиде.

Тази борба, която водим със себе си и света около нас, борбата с измислената цивилизация, която ни подчинява да следваме правила и закони – безумно нетактични и нелогични, ни убива бавно и мъчително…

И веднъж дала ги – ние вземаме, вземаме… и им се отдаваме, влизаме изцяло в тях като наркомани, които “ не могат “ да спрат да търсят поредната си дрога. И така трупаме, трупаме лоши настроения…

Веднъж ги преодоляваме за часове, втори път може да ни трябва време да преспим ноща, а след това времетраенето се увеличава и ни се струва, че не може да спре и да си отиде от нас този мрак. Всеки изпада в лошо настроение, колкото и оптимистично да е настроен.

И втори и трети път също е възможно да се случи, но това не означава, че сме заболели и сме в състояние на депресия ( понятието, което така често се употребява ).

Депресия – това е термин, който по принцип се използва от специалистите за да се опише по-сериозно заболяване, което трае по-дълго време и засяга нашия дух и нашето тяло.

Понякога сякаш не се вижда причина за нея – като изкочила изведнъж, депресията е в нас. Но, винаги има такава и носителят ѝ сме ние самите. Натрапваме си идеи и извършваме действия, с които задълбочаваме положението и безобидните лоши настроения превръщаме в едно тежко заболяване.

Какво е депресията? – Депресията е заболяване на психиката и тялото. Психическите и физическите симптоми варират в зависимост от характеристиките на човека.

При някои хора, дори и да са в депресия, не се оплакват от лошо настроение, някои пък споделят за необичайни за тях физически симптоми, трети сменят често емоциите си, а други изпитват гняв и омраза. При леката форма на депресия състоянието на човека се влошава с натъпването на ноща.

При тази депресия, трябва да има някакъв стимул за да може да се промени състоянието, в противен случай, това подтиснато настроение води до чувство на тъга, което често прераства в плач.

При средната форма на депресия, както и при тежката, състоянието на човека се влошава в сутрешните часове и с продължението на деня е възможно да се подобри. Никой и нищо не са способни да зарадват човека и той потъва в своята тъга, силите му го напускат, няма желание за нищо, всичко му е противно и не вижда изход от положението си.

Иска му се да не се е раждал, изпитва чувство на вина, но често вини другите или се затваря прекалено, докато избухне като вулкан… Непрестанно търси начини “ да си набавя дрогата “ – да се гневи, обижда и нагрубява.

Има много видове форми на депресия, но сега бих искала напиша за една от тях: биполярното афективно разстройство, което е малко познато за повечето хора и се бърка често и от специалистите и от незапознатите с тази форма на депресия, обикновени хора.

Биполярно афективно разстройство. Тази форма на депресия, се нарича още: манийно-депресивна болест. При нея е характерно, че заболелият сменя състоянията на настроението си от състояние на приповдигнатост към спад на настроението.

Тези смени могат да се проявят и при леката и при тежката форми на депресия. Докато при първите две форми, периодите са по-кратки, то при тежката форма, периода е много по-продължителен. При биполярното афективно разстройство, когато пациентите са в състояние на приповдигнатост, обикновено спят малко, имат апетит и се чувстват прекалено щастливи.

Мислят и говорят бързо, преминават от тема на тема – не могат да си задържат вниманието дълго време върху една, лесно губят концентрация. В този период те са като фонтан от енергия, което ги води често до разоряване, защото започват да харчат пари, да правят подаръци, които често са доста скъпи и безсмислени.

Обземат ги странни мисли, халюцинират и в съзнанието им възникват какви ли не налудничеви идеи. Някои стигат до там, толкова да се надценяват, че си мислят,че са дори известни личности или някакви важни особи. Някои си въобразяват, че имат специални умения. Това,че липсва самокритичност при тях, затруднява и удължава времето на тяхното лечение.

А, когато настъпи периода на депресия, загубват интерес към всичко: към себе си, към хората около тях, към това, с което се занимават ( работят ) и като цяло към живота си. Не могат да извършват и най-обикновени неща – нямат никаква мотивация за това. Променя се апетитът им – варира теглото им. Усещат умора, не могат да се концентрират и да вземат каквито и да е решения. Чувстват се ненужни, че са лоши, че никой не се нуждае от тях, че всичко е безнадежно. Отбягват хората и често се случва да мислят и за самоубийство. Много е трудно да имаш такъв приятел или да се живее с този човек, човек, който е заболял от биполярно афективно разстройство.

Трябва много търпение и любов, за да може да му се помага. Често ще бъдете нагрубявани и обиждани, ще сте най-лошите същества за него – вие близките и приятелите му.

Гневът и агресията му не знаят граници – той може да ви заплашва със самоубийство, да крещи и да хвърля разни предмети, да троши и да прави всичко, което се прояви при него в този период. Никакви съвети и напътствия не биха го спрели, още повече някакви закани или заплахи от ваша страна.

Единственото, което остава е вашето търпение и любов! Не забравяйте,че той се съмнява постоянно във вас, но не се отказвайте да му показвате,че го обичате!

А, любовта – тя единствена ще го спаси! Гушнете го/я и кажете думата, от която се нуждаем всички :– “ Обичам те! “ ! Обичайте себе си и всички около вас и така ще изчезнат лошите термини в езика ни като “ депресия “ и всичките ѝ разновидности!

А, заедно с любовта, нека си приготвим някои от тези лекове за нашето спокойствие и сън:

*** Изцедете сока от червеното цвекло и го смесете с равна част мед. Вземайте си от него по 1 супена лъжица, 4 пъти за деня, преди хранене.

** Сварете 25 г семе от копър в 250 мл чисто домашно червено вино, в продължение на 5 минути на бавен огън и след това прецедете. Изпийте преди лягане 150 мл от течността.

*** 1 супена лъжица маточина залейте с 200 мл вряща вода. Оставете да кисне 1 час и прецедете. Изпивайте по 100 мл сутрин на гладно и вечер преди лягане.

*** 1 супена лъжица лавандула залейте с 400 мл вряща вода. Оставете да кисне 1 час и прецедете. Изпийте на 4 пъти за деня, преди хранене.

*** 1 литър силна ракия над 50 градуса, сипете в шише с тъмно стъкло и добавете 50 ситно нарязани цвята от кокиче. Трябва да престои 40 дни на тъмно и студено. Приемайте го по 1 чаена лъжичка 2 пъти дневно.

!!! Това са само рецепти за орентир !!! !!! Съветвам ви, преди да предриемате каквото и да е, се консултирайте със специалист !!!

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>